LÄSTIPS. Annika Westerholm och Anja Zejnilovic jobbar på biblioteket i Väsby och bläddrar i litteratur med Väsbykoppling. Foto: Tomas Boij/Upplands Väsby kommun

Bibliotekariens tips: Fem böcker med Väsbykoppling

Har du inte fått nog av bokläsning under semestern? Här tipsar Tomas Boij, bibliotekarie på Upplands Väsby bibliotek, om fem böcker med Väsbykoppling.

  • Publicerad 13:40, 3 aug 2020

Carl Jonas Love Almqvist, "Skällnora kvarn och andra folklivsberättelser" (1838-40).

En samling klassiska noveller som utspelas både i trakterna kring Runsa och på Skällnora vid Norrvikens strand. Berättelserna hämtar friskt ur flera genrer och ger en färgrik bild av äldre tider.

Inga Lena Larsson, "Skeppet Saga" (1959).

Väsbys kanske främsta arbetarförfattare skildrar sin barndom på Korpkulla och den unga flickans intryck av omvärlden under åren före första världskriget.

Lars Kepler, "Sandmannen" (2012).

Den fjärde boken i Lars Keplers serie om kriminalkommissarie Joona Linna är rappt berättad och har flera otäcka scener på Löwenströmska sjukhusets slutna rättspsykiatriska avdelningar.

Johanna Koljonen (manus) och Nina von Rüdinger (teckningar), "Oblivion high" (2012).

En svensk ungdomsmanga som blandar högstadiedramatik med övernaturliga inslag från folksagor och utspelas på vardagsnära adresser i Runby och Vilunda.

Kalle Holmqvist, "Gudarnas krig" (2018).

En berättelse om tiden då asagudarna trädde tillbaka och kristendomen spreds över Uppland och hela Sverige, berättad ur två trälflickors perspektiv och skriven för barn i mellanstadieåldern.

VÄSBYLITTERATUR. "Sandmannen" av Lars Kepler innehåller flera skildringar inifrån Löwenströmska sjukhusets slutna psykiatriska avdelningar. Övriga böcker på bilden är skrivna av Väsbyförfattare eller har något slags Väsbykoppling. Foto: Tomas Boij/Upplands Väsby kommun