Låna. Fram tills 30 augusti har Vällingby bibliotek sommaröppettider. Genrebild. Foto: Anna Rönnqvist

Bibliotekariens tips: 7 böcker om Västerort

Har du inte fått nog av bokläsningen under semestern? Här tipsar Terese Danielsson, bibliotekarie på Vällingby bibliotek, om sju böcker som har Västerortskoppling.

  • Publicerad 13:45, 3 aug 2020

Tomas Zackarias Westberg

"Författaren ritar självbiografiska serier som utspelar sig i Blackeberg, många handlar om hans tid som synthare. Han har även gett ut Staden i skogen: bilder och berättelser från Blackeberg."

Sofie Sarenbrant

"Brommas egen deckardrottning och böckerna om polisen Emma Sköld utspelar sig ofta i Bromma. Vi föreslår att du lånar Visning pågår och besöker Park konditori i Smedslätten för en kombinerad fika- och lässtund. Kanske stöter du på författaren själv där!"

Låt den rätte komma in

"Har du ännu inte läst John Ajvide Lindqvists bästsäljare om vampyrer i Blackan är det hög tid! Det är 80-tal och 13-åriga Oskar är svårt mobbad. Men så träffar han Eli och tillvaron förändras. Men vem är hon och varför beter hon sig så underligt?"

Beckomberga: ode till min familj

"Beckomberga sjukhus intill Judarskogen lades ner 1995. Läs Sara Stridsbergs prisade roman för att få en känsla av hur tillvaron kunde gestalta sig där. En gripande berättelse om en havererad far- och dotterrelation, om missbruk och psykisk ohälsa."

Kicktorsken

"Alexander Salzberger har skrivit en självbiografisk roman om sin uppväxt i Vällingby. Den handlar om att göra upp med sin bakgrund, om familj, identitet och om det ständiga sökandet efter kickar för att orka med tillvaron."

Inger Frimansson

"I närmare 30 år bodde deckardrottningen på Sandviksvägen i Hässelby villastad. Flera av hennes böcker utspelar sig i Hässelby. Läs Handdockan, Mannen med oxhjärtat, Ett mycket bättre liv eller Skuggan i vattnet och ge dig sedan ut på en Hässelbyvandring för ett fördjupat perspektiv av böckerna."

Konsten att drömma stort: en handbok om att förverkliga sina drömmar

"Boken är skriven av Mikhael Mikalides och Hässelbys egen hiphopstar Lina Pira. Ta del av Lindas livshistoria och låt henne råda DIG om hur just DU ska förverkliga dina drömmar."

Svårt att komma igång med läsningen?

– Ett tips är att ta sig an ett ämne som intresserar en och att sänka ribban. Man behöver inte läsa högkvalitativt, utan börja med något lättare och njutningsbaserat, säger Terese Danielsson.