Skarpnäcks bibliotekarie Karin Skoog på väg med en bokleverans. Foto: Läsarbild Privat

Bibliotek längs linje 17 börjar med hemleverans av böcker

Biblioteken längs linje 17 börjar med hemleverans av böcker till personer i riskgrupper och förskolor. Bagarmossen och Skarpnäck erbjuder även take away av böcker.

  • Publicerad 05:00, 23 apr 2020

Biblioteken längs med linje 17 har varit stängda sedan början av april, men nu har de tre biblioteken börjat med hemleverans av böcker till riskgrupper.

Sedan i tisdags erbjuder även Bagarmossen och Skarpnäcks bibliotek take away för alla ska få en chans till läsning. Låntagaren beställer helt enkelt böcker som hämtas utanför biblioteket.

– Vi plockar ihop beställningen, kommer överens om en tid och så kan man hämta det utanför vid uppvisade av legitimation, säger Karin Skoog, bibliotikarie i Skarpnäck.

Karin Skoog tycker att det är roligt med hemleverans. Foto: Privat

Vid återlämning till Skarpnäcks bibliotek så kan man lämna böckerna i en vagn som kommer att stå inne i Kulturhuset. Vagnen töms allt eftersom.

Bagarmossens bibliotek skiljer sig en aning från Skarpnäck, de har ett fönster som påminner om en nattlucka på en bensinstation där det går att att både låna och lämna böcker.

Hemleverans för alla riskgrupper i stadsdelen

De tre biblioteken erbjuder också hemleverans för personer i riskgruppen som inte vågar eller kan lämna hemmet. När man väljer hemleverans ska man kontakta sitt närmsta bibliotek då personal inte ska behöva ta sig allt för långt på cykel.

För personer som bor i Kärrtorp kan man antingen vända sig till Bagarmossen eller Björkhagen och för personer i Hammarbyhöjden rekommenderas Björkhagens bibliotek.

Skarpnäcks bibliotek har redan fått in flera beställningar.

– Jag tycker att det är jätteroligt och hoppas att alla fortsätter att beställa, säger Karin Skoog.

Barnböcker har varit det populäraste. Foto: Privat

Bibliotekens hemsidor:

Skarpnäck, Bagarmossen & Björkhagen.

Fakta

Så fungerar hemleverans

Kontakta ditt bibliotek via mejl eller telefon och tala om vilka böcker du vill låna för take away. Tillsammans med personal kommer du överens om en tid för att mötas utanför biblioteket.

Böckerna får du vid uppvisande av legitimation. Samtidigt som du hämtar böcker kan du även lämna tillbaka böcker.

För hemleverans gör du en beställning på samma sätt. Skillnaden är att personal lämnar en påse med böcker på ditt dörrhandtag på en bestämd tid. Personalen ringer när de är utanför för att undvika  fysisk kontakt.

Har du böcker att lämna tillbaka? Lämna böckerna enligt bestämd tid i en påse vid dörren så hämtar personalen det.

Visa merVisa mindre