Ett gäng bibliotekarier från Solna stad passar under sommaren på att besöka fotbollsskolor i staden för att träffa så många barn som möjligt samtidigt.

På besöken tipsas spelarna om bra böcker och om bibliotekets olika aktiviteter. På så sätt hoppas man sprida läsinspiration och läsglädje.

– Syftet är att visa att läsning är ett bra komplement till träningen och att det ena inte behöver utesluta det andra, säger bibliotekarien Woody Oliphant.

Mycket fotboll

Tillsammans med kollegan Anna Wieselberg var Woody på Skytteholms IP förra veckan för att träffa barnspelare i Vasalunds fotbollsskola.

De unga lirarna fick varsin bok i det som kallas "bookcrossing" – barnen får en bok och när de är färdiga med den eller om de inte gillar den kan de ge bort boken till någon annan. De flesta böckerna på Skytteholm hade fotbollstema.

– Förhoppningsvis ger det mersmak. Alla kanske inte ens tänkt på att det finns böcker som handlar om fotboll, så vi tänker att de får upp ögonen, säger Anna Wieselberg.

Nicholas Lovenberg och Axel Thorisson är sju år och spelar i Vasalund. Båda valde boken Världens hemskaste sjukdomar – trots att den inte handlar om fotboll.

– Jag vill veta allt om världens hemskaste sjukdomar, säger Nicholas.

Söker upp

Tankarna på att gå ut till fotbollsbarn kommer från en av Annas och Woodys kollegor i Solna som brukade jobba i Bollnäs där staden besökte fotbollsskolor.

När Solnas bibliotekarier hörde talas om Bollnäsupplägget tänkte de att det borde passa kanon i Solna där ett mål är att jobba utåtriktande och uppsökande, berättar Anna Wieselberg.

– Och Solna är ju fotbollskommunen number one, så varför skulle vi inte ha samarbete med klubbarna? Det här borde vi gjort mycket tidigare egentligen, så vi är jätteglada att komma igång nu, säger Anna.

Skapar läsglädje

Peter Edholm (L), som är kultur- och fritidskommunalråd, var också med på bokträffen med Vasalund. Han berättar att staden sedan många år tillbaka söker upp barn och unga i skolan och förskolan för att sprida läsglädje, men eftersom alla barn inte kommer till biblioteken får man fortsätta att åka ut och söka upp ungdomarna där de finns.

– Det finns så mycket annat som pockar på uppmärksamheten för barn och unga och om de inte kommer till biblioteket får vi komma till dem, säger Peter.

2021 är första året som biblioteken kör träffar med fotbollsklubbar i Solna, men förhoppningsvis blir det en sommarföljetong.

– Baserat på hur barnen har reagerat så hoppas vi verkligen att det är något vi fortsätter med. De uppskattar verkligen det här, säger Woody.