Förväntansfulla. Bibliotekarierna Annette Nordman Alhuseini och Tone Karlsen ska knacka på hemma hos småbarnsfamiljer i Storvreten och Norsborg. Foto: Claudio Britos

Bibblans hembesök ska få bebisar att läsa

Har du en bebis hemma och bor i Norsborg eller Storvreten? Då kan du snart få besök av bibliotekarierna Annette och Tone. I veckan startade ”Biblioteket knackar på” – en projekt som ska få barnfamiljer att läsa mer och utveckla sitt språk.

  • Publicerad 14:02, 4 okt 2018

Vi har valt ut tuggvänliga kartongböcker med starka fina färger med och utan text som det ska kännas lustfyllt att sitta ner och umgås med

Från och med den här veckan kommer bibliotekarierna Annette Nordman Alhusaini och Tone Karlsen att packa en dramatenväska full med färgglada barnböcker och knacka på hushåll i Storvreten och Norsborg där det bor sex månader gamla bebisar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi har valt ut tuggvänliga kartongböcker med starka fina färger med och utan text som det ska kännas lustfyllt att sitta ner och umgås med. Och om det finns syskon i familjen har vi med böcker till dem också, berättar Tone, bibliotekarie på Tumba bibliotek.

Uppmuntra läsning

De hoppas också få komma in och prata en stund med föräldrarna. Och uppmuntra dem till att läsa, samspela och prata med barnet på det språk de är bekväma med.

– Till stor del handlar det om att prata med föräldrar och påminna dem om att de som nära vuxna spelar den mest betydelsefulla roll i sitt barns språkutveckling, säger Tone.

I veckan hälsade de på hemma hos två familjer i Storvreten. De var väntade, de hade skickat ut ett kort med en bild på sig själva med vilken dag och tid de skulle komma.

– Det gick jättebra, de hade väntat på oss! Vi fick komma in och prata, dela ut bokgåvor och så läste vi lite för barnen, säger Annette, bibliotekarie på Hallunda bibliotek.

Från bråkstakar till bokslukare – så vände det på Bredängs bibliotek

Treårigt projekt

”Biblioteket knackar på” är en ett treårigt pilotprojekt som görs med pengar från Kulturrådets satsning Bokstart. Bibliotekarierna gör ett första besök när barnet är sex månader, sen ett återbesök när det fyller ett.

Norsborg och Storvreten har valts ut för att boende här har längre till ett bibliotek än andra områden.

– Det finns forskning som visar att om en har mer än ett visst avstånd till ett bibliotek så är tröskeln högre för att ta sig dit, säger Annette, som hoppas att en effekt av besöken blir att fler hittar till biblioteken.

REPORTAGE. Så blev biblioteket samhällets sista utpost

Vill besöka alla

Liknande projekt i Storbritannien har visat att barns läsförmåga och utveckling av språk har blivit bättre. Förhoppningen i Botkyrka är att läsprojektet ska bli permanent och spridas till hela kommunen – och att alla småbarnsfamiljer i kommunen får besök av de ambulerande bibliotekarierna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På uppdrag. Bibliotekarie Annette Nordman Alhuseini och Tove Karlsen Foto: Claudio Britos

Bokstart

Är ett treårigt pilotprojekt i samarbete mellan biblioteken, BVC i Hallunda och Storvreten och utbildningsförvaltningen i Botkyrka. Projektet får stöd av Statens kulturråd.

Småbarnsfamiljer får besök när barnen fyller sex månader och vid två tillfällen till. De får böcker och man pratar om läsning, sång och hur man kan hjälpa barnet att utveckla sitt språk.

Mer info: bibliotek.botkyrka.se

Visa merVisa mindre