Läsning. Bibliotekarierna Eva-Karin Winblad och Camilla Käck tipsar om lokal litteratur. Foto: Privat

Bibblan tipsar: Solnaböcker som augustiläsning

Bibliotekarierna Camilla Käck och Eva-Karin Winblad tipsar om böcker med koppling till Solna som kan passa bra i hängmattan.

  • Publicerad 15:02, 3 aug 2020

Det kan vara bra att tänka på var man ska läsa, om det är hemma eller på stranden.

Under sommaren tar många fram böckerna igen. Vill du läsa något som har Solnaanknytning? Solnas egna bibliotekarier ger tips på lokal litteratur som kan passa i hängmattan.

"Barbro och tjuven" (2019) Anna Damberg.

Ett spännande bilderboksäventyr för yngre barn om papegojan Barbro. Skriven av Anna Damberg, född och uppvuxen i Hagalund, vars papegoja Barbro blev en riksnyhet när hon stals från Furuviksparken.

"Människor i Solna" (2016) Måns Wadensjö.

Wadensjös bok återger ett antal lokalbor som uttalar sig om livet i Solna. Den följer även författarens inträde på förskola, genom lågstadiet, och författarens erfarenheter från skolan. Romanen ger en inblick i hur vardagslivet i Solna kan te sig för olika människor.

"Robert Broberg letar efter sig själv" (2020) Klas Gustafson.

En biografi om scenartisten och den kända och särpräglade Solnaprofilen Robert Broberg som gick bort 2015. I boken använder sig Klas Gustafson av Robert Brobergs sånger, brev, anteckningar och manus, samt samtal med personer som levde eller arbetade med honom.

"Roger och Rebecka" + "Vajlett och Rut" (2020) och (2018) Karin Alfredsson

Böckerna handlar om två kvinnor i Västerbottens inland, i mitten av förra seklet. Solnabon och författaren Karin Alfredsson berättar om karaktärerna och deras förbjudna kärlek i en by där pingstförsamlingen styr.

Har du något tips om hur man kommer i gång med läsningen?

– Man ska börja lite enkelt, och inte så tungt, tycker jag. Lokala författare, eller böcker om platser i Solna, kan passa bra för att få igång intresset. Exempelvis har vi en lättläst bok om AIK, ”Berättelsen om hur Gnagis hittar hem” av Henrika Carlström, som kan vara bra att börja med för yngre barn, säger Camilla Käck.

Vad ska man tänka på när man letar efter en sommarbok?

– Det kan vara bra att tänka på var man ska läsa, om det är hemma eller på stranden, och försöka välja ut något som passar efter det. Man får tid att tänka till lite på sommaren, det ska man ha med sig, säger Eva-Karin Winblad.