BOKKASSAR. Nu försöker biblioteken med take away-kassar med böcker som levereras hem. På bilden syns medarbetarna Thorunn Vignisdottir och Mikael Ivanov. Foto: Ida Westin

Bibblan satsar på take away-kassar med böcker

En kasse kommer lastad – med böcker. Nu satsar flera bibliotek på take away-kassar och hemleverans för personer över 70 år eller riskgrupper.

  • Publicerad 12:09, 22 apr 2020

I coronakrisen har flera bibliotek nu lanserat take away-kassar och hemleverans för personer över 70 år eller som tillhör annan riskgrupp. På bland annat Östermalm har man varit igång i cirka två veckor och nu kör man igång även på Kungsholmen tack vare ett samarbete med Västermalms församling. Tisdagar och fredagar kommer volontärer därifrån bära hem bok-kassar till de som beställt.

– Vi är supertacksamma för att de kan hjälpa oss, Kungsholmen är så stort så det hade inte gått annars. Om det blir för mycket för volontärerna kommer vi även rycka ut med vår cykel och leverera. Vi kommer även jobba mer uppsökande i till exempel parker, säger Mikael Ivanov, bibliotekarie och initiativtagare.

Kassarna beställs via telefon eller mail. Vill man ha böcker på andra dagar än tisdag och fredag går kassarna att beställa och hämta på Kungsholmens bibliotek, eller att personalen kommer ut med påsen om man inte vill gå in.

– Vi har inga reservationer inom stadsbiblioteket nu och man kan inte beställa böcker mellan biblioteken. Men man kan önska sig exempelvis olika genres så plockar vi ihop en överraskningspåse, säger Mikael Ivanov.

På Östermalm har responsen kring initiativet varit bra så här långt enligt honom.

– Man måste komma ihåg att det finns 20 procent singelhushåll i Stockholm och många äldre kan bli väldigt själva med social distansering. Det här är vårt sätt att kunna hjälpa människor som är ensamma, säger Mikael Ivanov.

Så beställer du bokkassen

Kungsholmen: Ring 08-508 30 700, telefontid klockan 12-17 måndag-fredag, mail:

kungsholmen.ssb@stockholm.se

Östermalm: Ring 08-508 30 730, telefontid klockan 12-17 måndag-fredag, mail: ostermalm.ssb@stockholm.se

Visa merVisa mindre