TAKEAWAY. Personalen på biblioteken packar ihop och levererar böckerna på beställning. Från vänster Frida Eriksson, Nina Sundberg, Kerstin Lidman, Åsa Sjöberg, Närgiz Jafarli, Max Elnerud och Sofia Svärd. Foto: Johan Jönsson

Bibblan ordnar takeaway för lässugna i karantän

Den som är fast hemma på grund av coronasmittan kan nu få sin läslust släckt av biblioteken i Ekerö centrum och Stenhamra. De har nämligen startat en takeaway tjänst med hemleverans.

  • Publicerad 14:39, 9 apr 2020

Är du lässugen men kan inte ta dig till biblioteket? Nu har Ekerö bibliotek löst det problemet.

Ringer eller mejlar man biblioteken i Ekerö eller Stenhamra plockar de ihop en kasse böcker, max fem åt gången, och lånar ut dem på låntagarens kort. Kassen kan sedan hämtas antingen av ett ombud eller lämnas utanför dörren hos låntagaren, av en bokvolontär.

– Det är folk som är snälla helt enkelt, som helt gratis ställer upp och kör hem böcker till de som behöver dem, säger Frida Eriksson som är ungdomsbibliotekarie.

Vet man inte riktigt vad man vill läsa kan man ringa och be om tips.

– Då plockar vi ihop det vi tror skulle passa och ringer vi upp för att kolla av att det blir rätt innan vi skickar iväg böckerna, säger Frida Eriksson.

Böckerna lånas i sex veckor och kan lämnas tillbaka i bokinkasten i Ekerö eller Stenhamra som numera är öppna dygnet runt. Vill man låna om böckerna lan man göra det på bibliotekens hemsida, på telefon eller mejl.

Mest lånade böckerna på bibblan just nu:

Den andra dödssynden av Jan Guillou

Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk

För alltid tillsammans av Julie Cohen

En syster i mitt hus av Linda Olsson

Staden av Camilla Sten

Visa merVisa mindre

Ekerö kommun aktiverar krisorganisation

Nyheter Redan igång för att besluta om kommunala verksamheter Stockholm får skärpta råd för att bromsa smittspridningen. Från söndag återinförs också 50-gränsen vid offentliga sammankomster i länet. I Ekerö kommun aktiverar man nu krisorganisationen för att...torsdag 29/10 15:47

Öbon löser brott på bästa tv-tid

Nyheter Polistätt. Valde att bo i "copland" för lugnet och avsaknaden av t-bana Andra säsongen av Svt:s "Tjuv och Polis" har premiär den 1 november. Även denna säsong är Ekeröbon Therese Schöld förhörsledare.torsdag 29/10 8:26