Bianca Salming kom ur vikthetsen – och slog rekord

Turebergs FK:s Bianca Salming kämpade i flera år med att försöka optimera sin vikt. När hon slutade bry sig slog hon personligt rekord direkt. ”Det är väldigt mycket hets”, säger sjukampsstjärnan i ”Afterworkout-podden”.

  • Publicerad 15:47, 30 nov 2021

Man springer runt utan några kläder, varför ser jag inte ut så där?

Den senaste tiden har frågan om elitidrottares hälsa kopplat till vikt och kosthållning debatterats flitigt. Bland annat har norska Dagbladet skrivit om ett utbrett problem med ätstörningar inom längdskidåkningen.

Men även friidrotten brottas med problematiken. Bland annat har höjdhopparen Linus Thörnblad berättat att kroppsfixering drev honom till överträning och depression, och medeldistanslöparen Sara Wedlund, som gick bort i somras, kämpade i många år med anorexi.

JEM blev en vändpunkt

Nu har Turebergs FK:s sjukampare Bianca Samling berättat att hon har haft svårt att avväga hur hon ska anpassa sin vikt för att kunna prestera så bra som möjligt.

– De lär ut en sak, ät det här. Men samtidigt försöker alla sträva efter att vara lätta och efter att se ut som man tror att en friidrottare ska göra. Jag skulle säga att det är väldigt mycket hets. Man springer runt utan några kläder, varför ser jag inte ut så där? säger 22-åringen i Afterworkoutpodden.

Inför JEM i italienska Grosseto 2017 tappade Bianca Salming vikt på ett sätt som inte gynnade henne under mästerskapet. Efter det ändrade hon sin inställning till vikt.

– Jag kom hem, släppte allt och slappande bara av. Jag lägger på mig kanske tre kilo, och fyra veckor senare hoppar jag det högsta jag någonsin gjort i höjdhopp.

I somras noterade Bianca Salming 6 101 poäng under mångkamps-SM och blev Sveriges tredje bästa sju­kampare genom tiderna.

– För min del är det bästa jag gjort att sluta väga mig helt och bara lyssna på min kropp och känna efter hur det känns.

Kajsa hyllar Bianca

En annan Turebergare, tidigare världssjälen i höjdhopp Kajsa Bergqvist, har precis tagit över som ny förbundskapten i friidrottslandslaget. Hon hyllar Bianca Salming för att hon berättar om sina erfarenheter.

– Det är jättebra att Bianca berättar öppet, hon är en förebild för jättemånga. Det är jättestarkt att ta upp frågan och prata om det, säger hon till Expressen.

Kajsa Bergqvist menar att Salming är långtifrån ensam i sin upplevelse, men också att frågan diskuteras allt mer vilket han anser är positivt.

– Inom friidrotten finns ett program om det kommer varningstecken på att någon är i riskzonen. Det är väldigt bra även om det givetvis inte är vattentätt på något sätt. Det här måste alla vara väldigt uppmärksamma på, både de som idrottar och alla runtomkring.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tureberg får bidrag för Sollentuna GP

Nyheter Sprider kommunens namn till omvärlden, anser politikerna Turebergs FK får ett bidrag på 300 000 kronor per år för perioden 2022–2025 för att arrangera Sollentuna Grand Prix på Sollentunavallen. Det har kultur- och fritidsnämnden beslutat.söndag 16/1 6:40

Misstänkt tjuv med störsändare greps med nystulet gods

Nyheter Blockerade fjärrlåset till bil på parkering i Häggviks handelsplats Tack vare vittnen kunde polisen i Sollentuna gripa en misstänkt tjuv som ska ha använt sig av störsändare på parkeringen i Häggviks handelsplats.fredag 14/1 15:33