Bi-syssla som kan bli trend

Ekologisk matproduktion, nörderi och en hel del spänning i tillvaron. Efter surdegsbak och korvstopping kanske biodling blir nästa stora trend. – Det borde ligga i tid­en, säger Olle Lundkvist i Sollentuna Biodlar­förening.

  • Publicerad 19:30, 21 apr 2013

När vårsolen pressar upp kvicksilvret till 8-10 grader börjar det surra runt kuporna i Olle Lundkvists trädgård i Häggvik. Den prickiga Volvon på garageuppfarten är säkert tecken på att de övervintrade bina har vaknat till på allvar.

– Det första de gör på våren är att bajsa, de har hållit sig hela vintern, berättar Olle.

När hassel och sälg spricker ut börjar det på allvar. De tidiga buskarna är vårens första källa till pollen och startskottet på den process som ger honom om runt 50 kilo honung från vardera av de fyra kuporna i trädgården.

En bra säsong kommer första skörden – eller slungningen som det heter i biodlarsammanhang – redan vid midsommar. Kalla och regniga somrar med lite blommor kan det dröja till hösten innan den första egna honungen kan tappas på burk.

Förutom det relativt knappa antalet utövare finns det mycket som talar för att biodling ligger i tiden. Åtminstone borde det göra det, tycker Olle Lundkvist. Intresset för ekologisk, närodlad och traditionellt producerad mat tycks ju vara omättligt.

Och möjligheten att nörda in sig rejält talar inte direkt emot hans tes.

Kanske är suget efter hantverksmässigt framställd honung på väg tillbaka – efter att ha hoppat över en generation.

Nisse Blomberg, ordförande i Sollentuna Biodlarförening som firar 100 år i april, har sett ett mönster när han säljer de burkar som han inte själv hinner äta upp.

– Mina kunder är antingen väldigt gamla, eller ganska unga.

Nisse och Olle hoppas på en tillväxt inom biodlingen, inte bara från konsumenternas sida.

Att odla bin i trädgården kräver inget tillstånd, även om det kan vara bra att stämma av med grannarna för kvarterssämjan. För 10 000 kronor får man all utrustning som behövs, inklusive bin – och ett intresse för livet.

– Biodling är mångfacetterat. Det handlar om allt från att producera egen mat till att snickra utrustning och att förstå en av naturens mest fascinerande ekologiska processer. Blommor och bin, ni vet, säger Olle.

I dag domineras utbudet av storskaligt producerad honung från odlingar nära de stora rapsfälten i Västra Götaland och Skåne.

Att den inte faller Nisse och Olle i smaken kommer inte som någon större överraskning.

– Rapshonung smakar industri, säger Nisse som föredrar lindhonung (”den är inte dunderstark, men ändå väldigt smakrik”).

– I affären smakar all honung likadant, men när man gör det själv blir smaken olika vid varje slungning, säger Olle.

Bina har vaknat till liv och är redo att börja med produktionen.

Fakta

100 år med bin och blommor

Sollentuna biodlarförening bildades den 14 april 1913.

Under glansdagarna på 1980-talet hade föreningen 75 medlemmar och 400 invintrade bisamhällen.

1999 upphörde Upplands Väsby biodlarförening, kvarvarande medlemmar anslöt sig till föreningen i Sollentuna.

100 år efter bildandet har Sollentuna ett 30-tal medlemmar och drygt 200 invintrade samhällen.

Källa: Sollentuna Biodlarförening

Visa merVisa mindre

Skottlossning mot bostad i Rotebro

Nyheter Grannar slog larm Strax efter klockan 2 i natt larmade flera personer polisen om skottlossning i Rotebro i Sollentuna.fredag 24/9 7:00