BGK betyder mycket för många

Bålsta Gymnastikklubb tvingas ha sina träningspass utomhus till följd av vattenläcka och covid-19. – Vi har tappat många motionärer men har ett antal eldsjälar som kommer och tränar, säger Åsa Lantz Zwedberg, motionsledare.

  • Publicerad 09:21, 30 nov 2020

Vi erbjuder en viktig social närvaro och träning

Bålsta Gymnastikklubb (BGK) hade tidigare sina pass i brandstationens träningshall som de hyrde. Efter en vattenläcka i våras och rådande coronapandemin så måste de nu vara utomhus och vattengympan är helt inställd.

– Vi tränar under Gröna Dalens entrétak eller på räddningstjänstens parkering, men vädret och mörkret gör det svårt. Vi vet att vi behövs men alla klarar inte av omständigheterna, säger Åsa med medhåll från de andra motionsledarna.

Rektorn på Gröna Dalens skola gav tillåtelse för gymnastikklubben att hålla pass i skydd mot regn under entrétaket.

– Det ger ett visst skydd men kommer snön vet vi inte om vi kan fortsätta.

Styrkepassen utförs på räddningstjänstens parkering.

– Vi släpar då ut våra vikter från träningshallen. Men det är krävande och allt färre kommer då det är mörkt och kallt.

150 aktiva idag

BGK har runt 650 medlemmar och vanligtvis så erbjuds vuxna motionärer 19 olika pass i veckan, de flesta på kvällstid. Idag är bara 150 motionärer aktiva till följd av den rådande situationen.

– Vi erbjuder en viktig social närvaro och träning, men får vi ingen hjälp med lokal så vet vi inte hur vi ska göra.

Klubben har funnit i kommunen i nära 85 år och tjänat invånarna.

– Vi har ett fantastiskt gäng entusiaster som tränar i ur och skur. De förtjänar en lokal som vi så klart corona-anpassar. Träningen betyder väldigt mycket för många.

Klubben har tolv ledare som alla kämpar hårt för att kunna få ihop verksamheten. Man erbjuder olika motions- och styrkepass och har även grupper i Skokloster, där träningen också äger rum utomhus.

– Vi har roligt på våra motionspass men nu börjar det bli motigt. Motionärerna behöver få komma och vi håller på så länge det bara går.
Men fortsättningsvis så behövs en lokal.

– Vi hoppas att kommunen är intresserade av att hjälpa oss. Det handlar ju om invånarnas hälsa, både fysiskt som psykiskt, säger motionsledarna.

Ett annat alternativ vore om de kunde få tag i exempelvis en lagerlokal. Det skulle fungera tills de får en mer permanent lösning.

Från tidigare fulla pass så ställs nu vissa in helt till följd av väder och lågt deltagande.

– Vi underrättar våra medlemmar via Facebook, men alla har inte sociala medier. Vi behöver hjälp om vi ska kunna fortsätta!

Mer om BGK

Har funnits i snart 85 år

Verksamheten innefattar både vuxna och barn

Erbjuder vanligtvis 19 olika pass i veckan

Ingår i Svenska Gymnastikförbundet

Visa merVisa mindre

Hennes saknad blev till skrivcafé

Prisade författare föreläser och inspirerar den som vill skriva Rebecka Sandqvist saknade sitt skrivcafé. Till slut blev saknaden för stor och nu startar hon ett digitalt med sin partner Daniel Persson och intresset är stort. – Folk har redan börjat höra av sig...måndag 18/1 12:33

Upplands-Bros glädjande skridskobesked

Och då öppnar biblioteken igen. I dag, måndag den 18 januari, så öppnar isen på Kungsängens IP åter upp för allmänhetens åkning.måndag 18/1 11:23