SAMLING KRING SLUSSEN. Efter expertgruppens dragning av sina slutsatser var det många som ville ställa ytterligare frågor på måndagens "presskonferens". Foto: Andreas Jennische

Bevararna besvikna – nu ordnas öppen hearing om Slussengranskningen

Slussenrapporten väcker känslor. Snart får alla som vill chansen att ställa frågor direkt till expertgruppen på en öppen hearing.

  • Publicerad 16:47, 2 feb 2015

Ska vi hyra Älvsjömässan?

Även om det hette att Slussengranskningen presenterades på en presskonferens på måndagsförmiddagen, så var större delen av personerna på plats engagerade i frågan på ett mer privat plan.

Det kom fler frågor från personer som på ett eller annat sätt bedrivit opinion mot Nya Slussen än vad det gjorde från journalister. Långt fler än de som fick chansen hade velat ställa frågor till expertgruppen.

Ny chans att fördjupa sig

Men snart ges alla intresserade en ny chans. Staden har bestämt att hålla en öppen hearing där de fyra experterna gör en ny dragning av sina resultat samt svarar på frågor.

– Den är tänkt för att alla som haft synpunkter eller är engagerade ska få möjlighet att ställa frågor och ge sina synpunkter, säger Ingela Lindh, biträdande stadsdirektör.

Öppen hearing inom två veckor

För att alla som vill ska hinna läsa rapporten, som ligger här på stadens hemsida, kommer informationsmötet att hållas först nästa vecka eller veckan efter det.

– Vi måste också fundera på hur vi ska hålla hearingen. Hur många beräknas komma? Ska vi hyra Älvsjömässan? Det är ett antal sådana praktiska saker vi måste lösa, säger Ingela Lindh.

Från Slussen plan B-ivrare och andra som anser att Nya Slussen bör skickas i papperskorgen, var granskningens slutsatser till stora delar en besvikelse. Från samma håll har granskningsgruppen kritiserats för att vara ”köpt” och inte alls oberoende.

Besvikna måste få chans att ställa frågor

Det gör en öppen hearing extra viktig, enligt Ingela Lindh

– Det är många som hade velat att den här gruppen skulle ha kommit fram till att man inte haft rätt underlag, att staden gjort fel och att man skulle kunna nuvarande Slussen och bygga upp den igen.  Även om expertgruppen inte har någon beslutanderätt i frågan om Slussen måste vi ändå ge alla som vill en rimlig chans att ställa frågor, säger Ingela Lindh.

Läs också:

Bussterminalen kan flytta från Katarinaberget

Expertgruppen dömer ut en renovering av nuvarande Slusssen

Många åsikter om nya Slussen-beskedet

"Fog för kritiken mot Nya Slussen"

Oppositionen: Sätt igång bygget av Nya Slussen

S: Bättre version av Nya Slussen ska byggas