På gång. Bettina Stewart (till höger) går på promenader med äldre i Bromma. Här på tur i Abrahamsberg med moster Ulla Sylvan Midby. Foto: Mikael Andersson

Bettina snackar bort ensamheten i Bromma

Bettina Stewart från Abrahamsberg ser ensamheten bland de äldre. För ett år sedan startade hon företaget Promenadsällskapet Walkie Talkie. Här berättar hon varför.

  • Publicerad 16:50, 27 jan 2016

Min främsta uppgift är att ge och att samtala, att umgås och prata om allt mellan himmel och jord

"I tio års tid har jag jobbat på en stressmottagning och har arbetat som fritidsledare på Riksteatern och stadsteatern. Jag har alltid jobbat med människor! Så tog jag hand om min mormor Astrid, när hon blev änka. Hon kunde inte gå och var beroende av min morfar. Hennes liv tog i princip slut när han dog. Det var henne och alla änkor och änklingar som jag tänkte på när jag startade Promenadsällskapet Walkie talkie för ett år sedan. Ni vet de som aldrig får besök. Som sitter mol allena på våra äldreboende runt om i Sverige. Eller hemma i sina små hus eller lägenheter. Eller ensamma på en bänk.

Min främsta uppgift är att ge och att samtala, att umgås och prata om allt mellan himmel och jord. Att behandla dessa personer som de individerna de är. Jag samarbetar med äldreboende dit jag kommer och pratar och promenerar med äldre, ofta dementa. Jag tror det är viktigt att träffa någon som inte har arbetskläder på sig, utan någon som har klänning på sig, har fixat håret och satt på rött läppstift, någon som inte är stressad. Jag har också fått kontakt med lite olika personer här ute i Bromma, små äldre damer som jag hjälper till affären eller går till doktorn med, där jag styr upp lite.

Många har sina barn, om de har barn, i en annan stad eller utomlands. Vissa barn är för stressade. Det är flera som har kontaktat mig men jag märker att det finns en rädsla; att bli överfallen, att man är farlig och att det kostar för mycket pengar. Jag tar 400 kronor i timmen men med Rut blir det 200. Det är mycket för vissa, ofta dom jag skulle vilja hjälpa.

Jag har alltid noterar den äldre generationen, jag ser dem och hjälper dem på gatan. Jag får ofta höra: 'Jag visste att det skulle bli svårt att bli gammal, men att det skulle vara så hemskt och ensamt som det är, det kunde jag aldrig föreställa mig.' Och när man hör det, ja, då går det inte, då måste jag göra nåt."

Berättat för Tomasz Pozar

Bettina Stewart

Gör: Driver företaget Promenadsällskapet Walkie Talkie som erbjuder äldreboenden och privatpersoner tjänster i form av promenader och samtal.

Ålder: 55

Bor: Abrahamsberg

Älskar: "Att få människor att skratta"

Visa merVisa mindre