Betalade ut pengar till två anhöriga

En anställd på Försäkringskassan i Sollentuna gjorde 167 otillåtna sökningar på släktingar. Personen gjorde också två utbetalningar. Nu sägs den anställde upp från sin tjänst.

  • Publicerad 19:07, 16 feb 2014

Vid en rutinmässig kontroll av Försäkringskassan i Sollentuna upptäcktes att en anställd gjort otillåtna sökningar.

– Medarbetaren har under perioden mars 2010 till augusti 2012 utfört 167 otillåtna handlingar i Försäkringskassan IT-system, säger Theo Caldwell, HR-specialist på Försäkringskassans personalansvarsnämnd.

En otillåten handling är till exempel att söka på en anhörigs personnummer. Ytterligare en handling begås om en journal öppnas. Varje klick räknas alltså.

– Medarbetaren har sökt information om fyra anhöriga, öppnat dokument och journaler.

Personen har också gjort två utbetalningar till anhöriga och skrivit en upplysning till en handläggare för att försöka påverka en bedömning.

– Medarbetaren själv säger sig inte ha något minne av att ha gjort några sökningar eller utbetalningar, men säger sig samtidigt vara medveten om vilka regler som gäller, säger Caldwell.

Det är inte tillåtet för anställda på Försäkringskassan att söka information om personer de inte handlägger. Det är inte heller tillåtet att handlägga släktingar ­eller andra anhöriga.

Försäkringskassans personalansvarsnämnd har därför beslutat att den anställde ska sägas upp från sin tjänst.

– Det som har hänt är olyckligt ur flera aspekter, både för anställda och medborgarna. Samtidigt har vi jobbat mycket med att förebygga de här frågorna med utbildning och information, säger medarbetarens chef.

Fakta

Många tjuvläser journaler

På senare år har det upptäckts allt fler fall där obehöriga tjuvläst journaler:

I våras dömdes en läkare i Malmö sedan han läst unga kvinnors journaler. De tillhörde samma etniska grupp som läkaren och hederskultur misstänktes vara bakgrunden.

Efter att Sveriges radio sänt en dokumentär om ”Nora” som fallit offer för Göran Lindberg upptäcktes att 49 personer läst hennes journal.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Socialnämnden stöttar organisationer som stöttar

Nyheter Elva organisationer får totalt 1,8 miljoner kronor Socialnämnden i Sollentuna har beslutat stödja flera organisationer i det civila samhället som bidrar till viktig verksamhet inom socialnämndens område. Sammanlagt har 1,8 miljoner kronor fördelats...fredag 22/1 14:15

Elbilar inte enda lösningen när transporterna ökar

Nyheter Här är regionens önskelista till regeringen En fordonsflotta på el löser inte Stockholms ökande behov av transporter. Det krävs satsningar på kollektivtrafik och cykelvägnät också. Det skriver Region Stockholm inför regeringens kommande...fredag 22/1 11:50

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27