Mannen betalade 15 000 kronor i månaden för en liten etta. Nu får han pengar tillbaka. Foto: Åsa Sommarström

Betalade ockerhyra för etta – får tillbaka 80 000

15 000 kronor. Så mycket betalade en man per månad för att få bo i en enrummare i stan. Nu får han rätt i hyresnämnden och får tillbaka 80 000 kronor.

  • Publicerad 07:33, 13 mar 2019

– De sista månaderna hade jag nästan inga pengar över efter att jag betalat hyran, säger mannen till tidningen Hem & Hyra efter att ha fått rätt i hyresnämnden.

Mannen hittade våren 2017 en lägenhet på Drottninggatan via en annons. Ettan, på 40 kvadratmeter, hyrdes ut för 15 000 kronor i månaden.

– När man är ung och just har flyttat till Stockholm är det inte lätt att hitta bostad. Jag tänkte att själva läget var bra och skulle spara mig tid och pengar just genom att det låg så centralt, säger mannen till Hem & Hyra.

Efter ett tag upptäckte han till sin förvåning att lägenheten han bodde i inte hyrdes i andra hand, utan i tredje hand. Företaget han hyrde lägenheten av hade i sin tur hyrt i andra hand av förstahandshyresgästen för 12 000 kronor i månaden och sedan hyrt ut till mannen.

Annonserar på Blocket

Företaget hittar sina hyresgäster genom att annonsera på Blocket eller via sociala medier och förekommer i flera juridiska sammanhang som handlar om andrahandsuthyrningar.

Nu har Hyresgästföreningen beslutat att företaget ska betala tillbaka 80 407 kronor till mannen som bodde i lägenheten, efter att han hört av sig till hyresnämnden.

– Det känns rättvist, säger han till tidningen.


De orimliga hyrorna i Stockholm

Så ligger hyrorna i andra hand jämfört med förstahandshyrorna.

Källa: KTH/hyresnämnden/Boverket.