Besvikelse över stängning: ”Barn får inte gå klart i förskolan”

Föräldrarna protesterade. Men nu har mittenmajoriteten beslutat att avveckla förskolan Myrstacken i Tullinge till 2021. – Det finns barn som inte kommer att få gå klart här, säger föräldern Henrik Långmark.

  • Publicerad 05:00, 9 maj 2019

Protesterna var massiva när det i mars kom ut att det fanns planer på att stänga flera förskolor i Botkyrka, däribland Myrstacken i Tullinge.

Mittenmajoriteten valde på ett nämndmöte i mars att skicka tillbaka ärendet till tjänstemännen för att att få ett bredare underlag och för att ha dialog med föräldrarna.

”40 barn och familjer”

Men på tisdagskvällen kom ärendet upp på nytt och då beslutade utbildningsnämnden att avveckla förskolan till 2021. Moderaterna och Tullingepartiet yrkade på avslag.

– Det känns lite som att bli av med sitt ben lite i taget. Det finns barn som inte kommer att få gå klart här. Hur väger man den här besparingen mot den påverkan det har på över 40 barn och familjer, säger Henrik Långmark som berättar att föräldrar går samman om att överklaga beslutet.

Foto: Anders Björklund

Han fanns själv på plats när nämnden fattade beslutet.

– De har inte beaktat alla förslag som föräldrarna kommit med. Till exempel att låta förskolan vara kvar och låta skolan ta över delar av lokalerna.

”Om prognoserna inte håller”

Han fortsätter:

– Underlaget har hela tiden handlat om att lägga ned Myrstacken på grund av för få barn i Tullinge Villastad, ett område som växer. Om prognoserna inte håller finns det noll förskolor om 2 år i det upptagningsområdet. 

”Kan vi lita på dem?”

Henrik Långmark ifrågasätter också om föräldrarna framöver kommer att känna tillit till förskolechefen och chefer på utbildningsförvaltningen med tanke på att beslutet om nedläggning var på väg att fattas utan att föräldrarna blivit informerade.

– Kan vi lita på dem nu? Det kan man fråga sig och kommer personalen som fick hålla masken att orka vara kvar? Ingen vill ta ansvar för hemlighetsmakeriet. Och vad innebär successiv avveckling? Det vet vi inte än. Det hela känns som gamla Sovjet, säger han.

L: ”Vi har lyssnat”

Liberalernas Ing-Marie Viklund som är vice ordförande i utbildningsnämnden håller dock inte med om att föräldrarna skulle ha blivit nonchalerade i en debatt på Facebooksidan Alla som älskar Tullinge.

”Tjänstemännen och politiker har haft möten och diskussioner med föräldrarna. Ur en sådan dialog med föräldrarna kom förslaget om successiv utfasning av Myrstacken, det vill säga inget nytt intag (syskonförtur gäller dock). Det stämmer alltså inte att politikerna inte lyssnat.” skriver hon på Facebooksidan Alla som älskar Tullinge.