Skylt från besöksförbudet i Botkyrka i våras. Nu heter det besöksstopp vilket till skillnad från ett förbud snarare innebär en väldigt stark vädjan och rekommendation. Foto: Arkiv/Stefan Källstigen

Besöksstopp på äldreboenden i Botkyrka

Nu gäller även besöksstopp på äldreboenden i Botkyrka kommun. "I det här läget behöver vi göra allt vi kan för att skydda de äldre och sköra samt värna om personalen" säger kommunalrådet Tuva Lund (S).

  • Publicerad 19:14, 25 nov 2020

Vård- och omsorgsnämnden i Botkyrka har fattat beslutet om besöksstopp som gäller från 25 november till 13 december.

Innan 13 december kommer beslut om eventuell förlängning att fattas.

– Smittspridningen ökar kraftigt i Stockholms län, och vi har skärpta råd om att undvika fysisk kontakt. I det här läget behöver vi göra allt vi kan för att skydda de äldre och sköra samt värna om personalen, säger Tuva Lund (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i ett uttalande på kommunens hemsida.

"Undantag från besöksstopp görs för den som är maka, make, partner eller den som är närmaste anhörig. Undantag görs även i samband med att boende befinner sig i livets slutskede." skriver kommunen på sin hemsida.

På tisdagen fanns två covid-19 smittade på vård- och omsorgsboenden i Botkyrka. Båda smittade personerna vårdas enligt Botkyrka kommun av särskilt avdelad personal och isolerat från övriga boende.