Under sommaren bor Jan och Paula Roostal på ett lägenhetshotell. Efter sommaren hoppas de på lättnader i besöksförbudet. Foto: Niklas Loman

Besöksförbudet tärde på hans mamma – hyrde lägenhet istället

Besöksförbudet på äldreboendet i Täby gjorde att Jan Roostals mamma blev väldigt ensam och isolerad. Då valde han att hyra en hotellägenhet där han och hans mamma kan bo över sommaren.  – Hon är så tacksam för detta, säger Jan Roostal. 

  • Publicerad 04:55, 29 jul 2020

Jan Roostals 97-åriga mamma Paula bor i vanliga fall på ett äldreboende.

Nu bor hon istället med sin son på ett lägenhetshotell i centrala Täby fram till slutet av augusti. 

– Jag tänkte att det här kan vara hennes sista sommar och att jag måste göra något. Annars kommer mamma antingen dö av ensamhet eller fort gå in i total demens, säger Jan.

Hur trivs du här på hotellet med din son? 

– Jag skulle önska att det var mer folk här, annars är det bra. Jag får umgås med min son och det är skönt att kunna gå ut. Det kan man inte på äldreboendet, det är det värsta, säger Paula. 

Paula Roostal berättar att det är skönt att kunna gå ut. Foto: Niklas Loman.

Fick en chock

Jan poängterar att de är väldigt nöjda med äldreboendet, men inte med besöksförbudet. 

– Jag fick en chock när jag hämtade mamma. Från att ha gått stadigt med rullatorn stapplade hon fram och reste sig med nöd och näppe. Även de kognitiva förmågorna hade försämrats rejält, säger han. 

Från varje dag till aldrig

Innan besöksförbudet brukade Jan och hans bror besöka Paula i stort sett varje dag. 

Han berättar att hon är beroende av stimulans eftersom hon ser och hör väldigt dåligt och därför inte kan läsa, lyssna på radio eller se på tv. 

När besöksförbudet infördes begränsades besöken först till inga alls. Promenaderna som varit vardag minskade till en gång i veckan, om personalen har tid.  

På lägenhetshotellet råder inget besöksförbud. Foto: Niklas Loman.

”Så förtvivlad”

Så småningom fick anhöriga hälsa på utomhus på två meters avstånd en gång i veckan. 

– Det regnade vid första besöket. Mamma satt på insidan av ett fönster. När hon förstod att hon inte skulle få krama mig eller ens klappa mig på armen blev hon så förtvivlad. Det var outhärdligt att se, säger Jan. 

När hon förstod att hon inte skulle få krama mig blev hon så förtvivlad. Det var outhärdligt att se

Jan Roostal

Förlängningen blev droppen

När besöksförbudet sedan förlängdes valde Jan att ta med sig sin mamma till lägenhetshotellet. 

– Tänk hur mycket ens föräldrar gjorde för en som barn, det här känns som ett fint sätt att försöka återgälda det på. Jag vill ge henne en känsla av vardag och en normal tillvaro. Hon är så tacksam för detta, säger Jan.

Dagarna fylls av umgänge, promenader och utflykter. Foto: Niklas Loman.

Återhämtat sig

Han berättar att Paula återhämtat sig från en del av försämringarna som besöksförbudet bidrog till. 

– Hon är hyfsat klar i huvudet, men med lite begynnande demens. En effekt av isoleringen, säger Jan. 

Hur ser du på riskerna med det här? 

– Risken för smitta är något större. Men jag är extremt noggrann med hygienen och vi håller avstånd till andra. Det skulle vara hemskt om mamma blev sjuk, men jag skulle inte ångra mig. Då har hon i alla fall haft en bra sista tid, säger Jan. 

Jan Roostal undviker att ta i saker med händerna. Foto: Niklas Loman.

”Stämplas som pestsmittade”

Jan anser att reglerna kring besöksförbudet är för fyrkantiga. Han får till exempel inte promenera utomhus med sin mamma iklädd munskydd, visir och handskar, som han föreslagit. 

– Anhöriga kan ha levt likadant som personalen men stämplas som pestsmittade. Risken är större att personal med asymtomatisk smitta gör henne sjuk, säger Jan. 

Alternativa lösningar

Han anser att vi ska skydda våra äldre, men frågar sig vad man gör när sättet vi valt inte fungerar för alla. 

– Corona måste stoppas, men man har tagit bort all livskvalitet. Det är dags att fundera på alternativa lösningar, vi vet ju inte hur länge det här kommer pågå, säger Jan. 

Eventuellt kan en till sådan här vända bli aktuell i höst. Foto: Niklas Loman.

Kan bli en vända till

Sista augusti ska Paula flytta tillbaka till äldreboendet. Då hoppas Jan att det har skett lättnader eller förändringar.

– Nu tankar jag upp mamma med promenader och umgänge, så att hon är så stark och frisk som möjligt när hon kommer tillbaka. Jag ska även köpa en träningsmaskin hon kan ha på äldreboendet. Blir det för hemskt får det kanske bli en sån här vända till i höst, säger han.