Foto: Mitt i/Most photos

Besöksförbudet på äldreboenden upphör

I oktober upphör besöksförbudet på äldreboenden. På Fruängsgsgården ser de fram emot förändringen. – Jag tror att det är viktigt för de äldre att träffa sina anhöriga, säger enhetschef Marie Bergström.

  • Publicerad 05:00, 17 sep 2020

På tisdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att besöksförbudet på äldreboenden upphör från och med den 1 oktober. Orsaken är att smittspridningen av covid-19 nu är betydligt lägre än i våras.

– Det är självklart jättebra att det öppnas upp för det finns ju ett behov. Men det behövs fortfarande restriktioner och vi inväntar direktiv från staden, säger Marie Bergström är enhetschef för Fruängsgården.

Fruängsgården är ett av de boende som drabbats hårt av smittan både vad gäller smittade och döda som Mitt i Söderort tidigare rapporterat om.

Hur ska ni förhindra att det blir så igen?

  Vi skulle vilja ha skyddsutrustning och att hålla avstånd är självklart det absolut viktigaste samt att följa basala hygienrutiner och att inte komma på besök när man har förkylningssymtom. Nu när vi har haft besök utomhus så har personal som har haft visir varit med för att kunna hjälpa de äldre med förflyttningar för att hindra smitta, de har även sett till att de anhöriga håller avstånd, det har fungerat jättebra.

Marie Bergström tycker att det vore bra om skyddsutrustning som munskydd och visir även finns tillgänglig för anhöriga som vill komma på besök.

– Det här är ju en landsomfattande fråga, men det vore bra med skydd. Vi måste också se över vilka utrymmen man ska använda för vi har inte jättemånga utrymmen som är avdelade. Man måste ju hålla avstånd och inte träffas för många samtidigt för vi har ju fortfarande smittan i samhället.  Jag tror på bokade besök så att man inte bara öppnar upp, säger Marie Bergström.

Är du orolig?

– Jag tror vi kan hantera det med förhållningsregler. De äldre behöver verkligen det här och det gör även de anhöriga. Jag tror de mår psykiskt bättre, det är en viktig del av vårt liv att få träffas och umgås med våra anhöriga.