FÖRBUD. Kommunen inför besöksförbud på samtliga äldreboenden med omedelbar verkan. Foto: Arkiv

Besöksförbud införs på Botkyrkas äldreboenden

I kölvattnet av det nya coronavirusets spridning har Botkyrka kommun beslutat att införa ett besöksförbud på samtliga av kommunens äldreboenden. Beslutet börjar gälla med omedelbar verkan.

  • Publicerad 15:41, 12 mar 2020

Folkhälsomyndigheten har höjt risknivån för det nya coronavirusets spridning. Nu bedömer myndigheten att det råder mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige.

Botkyrka kommun har därför beslutat om ett besöksförbud på alla kommunens äldreboenden. Tidigare direktiv var att inte besöka sjukhus och äldreboenden om man hade luftvägssymtom.

– Det har skett en utveckling i virusets spridning, och vi befinner oss i ett annat läge där vi måste göra vad vi kan för att minska smittspridningen och värna om våra äldsta Botkyrkabor som befinner sig i riskgruppen, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande.

Digital kontakt

För att motverka att äldre känner sig ensamma ska kommunen möjliggöra för digital kontakt med anhöriga.

– Personal på äldreboendena kommer hjälpa de äldre så det blir av. Lyckligtvis finns det bra kommunikativa hjälpmedel idag, säger Ebba Östlin.

Förbudet gäller med omedelbar verkan, till och med den 20 april 2020, eller tills annan information ges.

Även de öppna mötesplatserna för seniorer stängs fram till den 31 mars. Det gäller Mötesplats Tumba och Mötesplats Grödinge.

Skolor fortsatt öppna

Kommunens skolor och förskolor förblir öppna. Dock ska elever och personal som är sjuka stanna hemma. Elever som uppvisar förkylningssymptom, även lindriga sådana, ska stanna hemma.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer noga. Som det ser ut i dagsläget skulle en stängning av skolorna inte resultera i en minskad smittspridning. Om situationen ändras kommer vi självfallet agera därefter, säger Ebba Östlin.

Kommunens riktlinjer:

Inom utbildningsförvaltningen:

Samtliga barn, elever och medarbetare med symtom på förkylningssymtom, även lindriga symtom, uppmanas att inte komma till förskola, skola eller arbete.

Skolor och förskolor hålls öppna. Men elever och personal som är sjuka ska gå hem. Om elever kommer till skolan med förkylningssymtom, även lindriga, kommer skolan att kontakta vårdnadshavare så att eleven kan gå hem eller hämtas.

Inom vård- och omsorgsförvaltningen:

Besöksförbud gäller för äldreboenden/vård- och omsorgsboenden inom äldreomsorgen. Besöksförbudet gäller från och med nu och fram till 30 april 2020 eller tills annan information ges.

Undvik onödiga besök till sjukvård, gruppboenden och övriga verksamheter.

Öppna mötesplatser för seniorer (Mötesplats Tumba och Mötesplats Grödinge) stängs fram till den 31 mars 2020.

Inom kommunen generellt:

Vi skjuter upp evenemang som inte bedöms kritiska utifrån verksamhetsbehov eller demokratiska processer.

Vi undviker ej nödvändiga utbildningar och konferenser samt studiebesök till och från våra verksamheter.

I möjligaste mån håller vi möten med externa parter i form av distansmöten.

Vi uppmanar botkyrkabor som har symptom på förkylningssymtom att i första hand kontakta oss via telefon eller mejl.

Visa merVisa mindre