De kommuner som har meddelat att det finns ett akut behov har fått ett kortare besöksförbud som gäller från i går till och med den 12 december.

Sollentuna är den av dem, så nu är det alltså besöksförbud som gäller i kommunen.

– Det är väldigt tråkigt att besök återigen förbjuds på Sollentunas äldreboenden, men tyvärr är det nödvändigt för att minska risken att de boende smittas av viruset, säger Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

En sista åtgärd

Besöksförbud innebär en stor inskränkning av individens rättighet att ta emot besök i sitt hem och måste därför ske på ett rättssäkert sätt.

Folkhälsomyndigheten anser att ett besöksförbud ska ses som en sista åtgärd, till exempel i situationer med svårkontrollerade utbrott av covid-19, hög samhällsspridning eller där övriga åtgärder inte bedöms vara tillräckliga.

Undantag kan göras

Nu skapas en process för hur bedömning av behovet ska gå till när det tillfälliga besöksförbudet man nu beslutat om inte gäller längre. Där är samverkan mellan lokala och regionala aktörer – så som kommuner, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, regioner och smittskyddsenheter – mycket viktig påpekar Folkhälsomyndigheten.

Undantag från det just nu gällande besöksförbudet kan göras vid extraordinära situationer. Ta kontakt med verksamhetschef på aktuellt äldreboende för mer information.