Leder. Faravid Svalfors af Ugglas är projektledare för den samlingsplats som ska öppna för Adelsös företagare och föreningsliv. Foto: Jannie Flodman/Privat

Besökscenter blir samlingspunkt på Adelsö

Ett verkstad för Adelsökraft. Det är vad Hovgårdens besökscenter ska utvecklas till, hoppas projektledare Faravid Svalfors af Ugglas.

  • Publicerad 11:47, 10 sep 2021

Kraft är verkligen ordet för det som finns härute

Ett nytt besökscenter har flyttat in i Adelsö hembygdsgård.

– Det var en smygöppning nu i somras. Men ännu är det långt ifrån klart, säger Faravid Svalfors af Ugglas som är centrets projektledare.

Ekerö bostäder som tog över gården från Ekerö pastorat i vintras, renoverar just nu lokalen och när det är klart ska centret ha fått dubbelt så mycket yta som den har nu.

Planen är att platsen ska profilera Hovgården för turister som ofta missar denna del av världsarvet.

– För mig är det viktigt att besökarna får information om hur de kan besöka fornlämningsområdet på ett sätt som inte skadar det. Jag vill att det ska bevaras som en naturupplevelse, samtidigt som information om platsen behöver bli tydligare, säger Faravid Svalfors af Ugglas.

Verkstad

Men framförallt ska platsen bli en verkstad för alla de krafter som finns på ön, menar han.

– Kraft är verkligen ordet för det som finns härute. Otroliga eldsjälar och intiativ som förtjänar att kommunen går in och underlättar för dem.

En mötesplats för samarbeten mellan olika aktörer på Adelsö, både civilsamhälle och företagare, alltså. Och vad som konkret kommer hända inom husets väggar kommer beror på vad dessa samarbeten leder till.

På plats

Som projektledare kommer Faravid Svalfors af Ugglas jobba för att ta vara på de intiativ som finns. Och han kommer finnas på plats i centret mycket för dem som vill bolla idéer.

– Jag har gjort filmer här och jag jobbar på en tv-serie som utspelar sig här, just för att jag älskar Adelsö. Det känns väldigt bra att det är här jag kommer verka, säger han.

Enligt kommunens hemsida är planen att informationscentret ska vara färdigställt sommaren 2022.

Tre saker man inte får missa på Adelsö enligt Faravid:

Hovgårdens fornlämningsområde

Den rekonstruerade vikingagården Alsnu udd

Det kulturella utbudet på ön, med Adelsö smedja som nav.

Visa merVisa mindre

Kommunköpt hembygdsgård

23 juni 2020 fattade Ekerö kommun beslut om att Ekerö Bostäder skulle köpa Adelsö hembygdsgård från Ekerö pastorat.

4 januari 2021 tog Ekerö Bostäder över fastigheten.

I lokalerna finns bland annat en förskola och en samlingslokal som man kan hyra.

Visa merVisa mindre

Färre Mälaröbor röstade i kyrkovalet

Nyheter Nya nomineringsgrupper tar plats Sverigedemokraterna tog sig in i kyrkofullmäktige både i Ekerö pastorat och Färingsö församling. Men efter årets kyrkoval konstaterades det även att färre valde att rösta. Nu ska valdeltagandet...måndag 20/9 11:50

Fältassistenter ökar närvaron i Ekebyhov

Nyheter Polisen efterlyser fler vuxna utomhus Stökiga ungdomar röker gräs och förstör i Ekebyhovsdalen. Den senaste tiden har det uppmärksammats att kommunen är i behov av fler nattvandrare. Återigen undrar nu polisen: Var är alla vuxna?fredag 17/9 15:21

En timme på folktomma Kungshatt

Nyheter Snårig hattjakt på ön som har få bofasta I värmande solsken och snårig terräng gav sig Mitt i:s reporter och fotograf ut på upptäcktsfärd på Kungshatt. Vi möttes av magisk utsikt och väl tilltagen social distansering.fredag 17/9 14:25