Ett nytt besökscenter har flyttat in i Adelsö hembygdsgård.

– Det var en smygöppning nu i somras. Men ännu är det långt ifrån klart, säger Faravid Svalfors af Ugglas som är centrets projektledare.

Ekerö bostäder som tog över gården från Ekerö pastorat i vintras, renoverar just nu lokalen och när det är klart ska centret ha fått dubbelt så mycket yta som den har nu.

Planen är att platsen ska profilera Hovgården för turister som ofta missar denna del av världsarvet.

– För mig är det viktigt att besökarna får information om hur de kan besöka fornlämningsområdet på ett sätt som inte skadar det. Jag vill att det ska bevaras som en naturupplevelse, samtidigt som information om platsen behöver bli tydligare, säger Faravid Svalfors af Ugglas.

Verkstad

Men framförallt ska platsen bli en verkstad för alla de krafter som finns på ön, menar han.

– Kraft är verkligen ordet för det som finns härute. Otroliga eldsjälar och intiativ som förtjänar att kommunen går in och underlättar för dem.

En mötesplats för samarbeten mellan olika aktörer på Adelsö, både civilsamhälle och företagare, alltså. Och vad som konkret kommer hända inom husets väggar kommer beror på vad dessa samarbeten leder till.

På plats

Som projektledare kommer Faravid Svalfors af Ugglas jobba för att ta vara på de intiativ som finns. Och han kommer finnas på plats i centret mycket för dem som vill bolla idéer.

– Jag har gjort filmer här och jag jobbar på en tv-serie som utspelar sig här, just för att jag älskar Adelsö. Det känns väldigt bra att det är här jag kommer verka, säger han.

Enligt kommunens hemsida är planen att informationscentret ska vara färdigställt sommaren 2022.