Besökarna som kanske stannar

En husvagn klädd i rosa. Drömmar om musik. Turning Tables kan bli ett stående inslag i Skokloster i framtiden.

  • Publicerad 15:27, 28 feb 2021

Vi har en plan om att komma tillbaka ytterligare tillfällen

Det är tyst inne i den glatt målade husvagnen som står utanför Slottsgården i Skokloster, men snart kommer det det att låta betydligt mer. Där inne sitter Mark Ephraim och Kris Adamao och väntar på att ungdomarna ska komma in och testa på hur det är att skapa musik.

– Vi ville skapa en liten avstickare från livet, en zon där man kan reflektera över sitt liv, skriva ner saker och kanske väcka lite kreativitet, säger Mark och smeker den mjuka väggen klädd i rosa ull.

Inne på Slottsgården är det också full fart. Där sitter några tjejer i ett hörn och skriver musik. I ett annat jobbar man med fotografering.

– Jag visste inte om det skulle komma några i dag. Vi har normalt inte öppet på måndagar, men det är jättemånga som är här, säger en glad Jennifer Martins, verksamhetsansvarig Kultur Barn och Ungdom i Håbo kommun.

Turning Tables är en ideell förening som startade i Jordanien. Den kom till Sverige 2017.

– Vi gör foto-film och musikaktiviteter med unga. Mark var med och drog i gång det i Sverige och de gjorde om en container och den här husvagnen till studios. Sedan har vi åkt runt på olika platser i landet. Nu försöker vi jobba mer långsiktigt med kommuner för att kunna erbjuda något för ungdomar att göra, att uttrycka sig genom film, foto och musik, säger Hanna Rothelius som är verksamhetsledare.


Kommer att återvända

När ni läser den här texten har Turning Tables redan lämnat Håbo. De var på plats i tre dagar under sportlovet, men det är redan klart att man kommer att återvända under påsklovet och planerna är mer långtgående än så.

– Vi ska se om man kan ha ett mer långsiktigt samarbete. Det är förhoppningen, att det har startat i dag. De här lokalerna är ganska begränsade som de är och att kunna utveckla möjligheterna till aktivitet här på Slottsgården finns då kanske med Turning Tables, säger Jennifer Martins.

På fritidsgården Generator i Bålsta finns redan en studio, till exempel.

– Vi har en plan om att komma tillbaka ytterligare tillfällen, förutom under påsken, och sedan då som sagt få till något mer permanent, säger Hanna Rothelius.

– Också för att kunna få den här kopplingen mellan Bålsta och Skokloster. Ungdomar härifrån går i skolan i Bålsta och de besöker båda tillfällena, men vi behöver kunna samarbeta på andra sätt, säger Jennifer Martins.

Turning Tables

I Sverige stod den första Turning Tables-containern 2017 - i Fornhöjden i Södertälje. Åren efter gjordes verksamhet på flera platser i Stockholm med omnejd såsom Lina Hage i Södertälje, Kista, Vällingby och Alby. Med en ombyggd husvagn åkte teamet på turné i Kalix, Visby och Österängen i Jönköping och genom samarbeten med We are Stockholm-festivalen, Södertäljefestivalen och Min Ort i Rösberga har unga kunnat prova på att inte bara vara festivalpublik utan också själva göra musik och film.Fakta: Turning Tables

Visa merVisa mindre

En vecka med sprängningar längs Kockbackavägen

Kommunen bygger gång- och cykelväg. Under nästa vecka så kommer det sprängas längs med Kockbackavägen med anledning av kommunens gång- och cykelvägsbygge. Det hela påbörjas på måndag och pågår till fredag.fredag 16/4 17:40

Spridningen av covid minskar i Upplands-Bro

✔ Och så många har fått vaccinet. Antalet bekräftade fall av covid-19 i Upplands-Bro minskade under den senaste veckan. Samtidigt redovisas att 13 procent av kommunens invånare fått minst en dos av vaccinet.fredag 16/4 10:29