Vaccinationer och en utplanande smittkurva bland äldre har fått folk att slappna av vid besök på stadens äldreboenden. För tidigt, menar staden som nu manar till att fortsatt hålla de besökstrutiner som gäller.

– Det här är mycket oroande. Pandemin är inte över och smittspridningen på Lidingö är fortfarande hög. Vi måste uppmana dem som vill besöka sina närstående att följa rutinerna, säger områdeschef Lise-Lotte Schill Brown.

Slarvar med rutiner

Det är enligt ett pressmeddelande personal på olika boenden som har vittnat om att besökare kommer oanmälda och slarvar med rutiner som skyddsutrustning.

Besöksavrådan gäller fortfarande på stadens vård- och omsorgsboenden.

- Nu gäller det att hålla ut ett tag till så att vi inte drabbas av ett bakslag. Omsorgen av våra äldre måste fortsatt ha högsta prioritet, säger Birgitta Sköld (LP), ordförande i omsorgs- och socialnämnden.

Björn Bodén, enhetschef på Siggebogråden, mildrar emellertid bilden av slarviga besökare något.

– Den absolut övervägande delen av våra besökare respekterar våra besöksrutiner men vi har märkt att rutinerna på senaste tiden börjar tas på mindre allvar av somliga. Det är angeläget att påminna om att pandemin ännu inte är över och att vi behöver ansträngas oss ytterligare en tid.