Länsstyrelsen rivstartade tillsynen utifrån nya covid 19-lagen från förra veckan och har besökt köpcentrum, bland annat i Solna.

Åtgärderna för att undvika trängsel har kontrollerats hos butiker som H&M, Åhléns, Clas Ohlson, Intersport, Ica och Pressbyrån, uppger avdelningschef Mathias Wahlsten.

– Jag har intrycket att de har varit väl förberedda. Ofta har de vidtagit åtgärder sedan tidigare, säger han.

Tio kvadrat per kund gäller.

– En del har brickor i en korg vid entrén, som kunderna lägger tillbaka när de går ut. Vi har sett väldigt många kreativa lösningar.

Ett 30-tal tjänstemän utför tillsynen i länet.

Amanda Larsson, presskontakt för Unibail-Rodamco som äger Solna Centrum och Westfield Mall of Scandinavia, uppger att de i realtid kan kontrollera hur många besökare som befinner sig i centrumen. Vid behov kan kunder slussas in.

Man har tagit bort sittplatser och lekytor i de allmänna utrymmena för att undvika samlingar och uppmanar besökare att inte köa i grupp.

Bolaget går inte ut med någon besöksstatistik. Men i mellandagarna rapporterade flera medier om trängsel och knökfulla butiker i Mall of Scandinavia.

Amanda Larsson skriver i mejl att man även då följde rådande rekommendationer, och att varje enskild besökare också har ansvar för att visar hänsyn och hålla avstånd.