”Beslutet om musikstudion närmast en kupp”

Ett dåligt beslut och dessutom illa förankrat. Det anser kritiker om beslutet att bygga en musikstudio för ungdomar i Jakobsbergs gård.

  • Publicerad 15:02, 19 dec 2017

Lagom till jul gav Boverket en generös julklapp till föreningen Jakobsbergs gård. 1,4 miljoner kronor beviljades i bidrag, för en ombyggnad av norra flygeln. Här ska en musikstudio rymmas, och dessutom ett häng för områdets ungdomar.

En glad nyhet, kan tyckas – åtminstone för unga som vill lära sig att producera musik. Kulturförvaltningen gör också tummen upp.

Anders Petersson.   Foto:Privat

– Det är kulturförvaltningen som gett oss uppdraget att vända oss mer mot Bredängsborna, av alla sorter och i alla åldrar. De är väl informerade och gillar våra planer, säger Anders Petersson, ordförande i föreningens styrelse.

”Dåligt förankrat beslut”

Men andra tycker att den känsliga miljön i en k-märkt 1700-talsgård är fel plats för en musikstudio. En av dem är förre styrelseordföranden Christer Rosenvik. Han hävdar också att styrelsens beslut är mycket dåligt förankrat hos gårdens medlemsföreningar (som gemensamt driver gården, genom en vald styrelse).

– Det var möte den 8 november, och kallelsen till den kom väldigt sent. Inte ens hälften av medlemsföreningarna var representerade. Vi som var där fick beskedet att styrelsen i princip redan tagit beslutet och ansökt om pengar hos Boverket för det. En så viktig strukturförändring måste förankras noga. Det här blev närmast en kupp, säger Christer Rosenvik, medlem i Skärholmens hembygdsförening och 1700-talssällskapet Gustafs skål.

Kritikerna vänder sig också mot att norra flygeln inte längre blir tillgänglig för alla. Hittills har man bland annat haft wåffelbruk, julmarknader, bokbytardagar och konstutställningar i flygeln och eftersom den är välsignad som kyrkosal har par gift sig och barn döpts därinne.

– Kulturförvaltningen har ålagt Jakobsbergs gård att öka tillgängligheten om man vill ha kvar sitt bidrag. Det här beslutet får motsatt effekt. Färre får tillgång till flygeln, säger Cecilia Jackson, medlem i Kulturföreningen Sätravik.

Anders Petersson förstår resonemanget men delar inte slutsatsen. Musikstudion gör gården mer tillgänglig eftersom den gör att nya grupper lockas till gården, menar han.

– Och de verksamheter som finns i flygeln i dag försvinner inte. De kommer att rymmas i huvudbyggnaden, där vi inte utnyttjar alla rum. Det blir inget problem, säger han.

Men Cecilia Jackson påpekar att det kan bli svårt för äldre och funktionshindrade att ta sig upp till övervåningen där. Dessutom finns den mest känsliga 1700-talsmiljön i huvudbyggnaden och den måste man vara försiktig med, betonar hon.

”Rädsla för förändring”

Flera personer är också oroliga för hur ombyggnaden påverkar norra flygeln. Anders Peterson betonar att den bara byggs om invändigt och att Bygdegårdarnas riksförbund ska se till att arbetet görs på ett skonsamt sätt. Han tycker att kritiken framför allt speglar en rädsla för förändring.

– När större förändringar är på gång finns det alltid de som blir rädda och undrar hur det här ska gå. Men det här är en verksamhet som kommer att ske under kontroll, ungdomar kommer inte att springa omkring i gården hur som helst, säger han.

Kritiken om den dåliga förankringen bemöter han med att det är föreningsmedlemmarnas ansvar att närvara och reagera vid möten.

– Jag kan inte minnas att vi mötte några större reaktioner när vi berättade om att vi sökt pengar till studion, säger Anders Petersson.

 

Fakta

Staden ställer krav på gården

Jakobsbergs gård ägs av Stockholms stad, genom AB Stadsholmen.

Våren 2016 hade gården en hyresskuld på 200 000 kronor och var nedläggningshotad. Skulden uppkom bland annat för att hyran höjts mer än kulturnämndens anslag.

Kulturnämnden frös under en period delar av anslaget och krävde att gården presenterade en ekonomiskt hållbar plan, startade fler verksamheter för barn och unga samt fick till stånd möten över kultur- och generationsgränser.

En ny styrelse tillsattes som sedan dess arbetar med dessa riktlinjer.

 

Visa merVisa mindre