Det blir inget beslut om de 200-300 lägenheterna som planeras söder om Västerled i Ålsten idag heller. Foto: Mikael Andersson

Beslutet om lägenheterna i Ålsten skjuts upp – igen

Det blir inget beslut om lägenheterna i Ålsten idag heller. S och V har fortfarande inte lyckats få med sig MP på tåget. "De behöver mer tid till att diskutera internt", säger Roger Mogert (S).

  • Publicerad 15:53, 8 sep 2016

Det går långsamt. Vi kommer bordlägga igen. Det är ett parti som inte landat än i hur de vill göra

Hela Alliansen säger blankt nej. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är taggade – medan Miljöpartiet vacklar ordentligt. När stadsbyggnadsnämnden möttes i augusti valde därför den rödgröna majoriteten att bordlägga ärendet med de 200-300 lägenheterna som planeras i Ålsten.

– Vi från stadsbyggnadsgruppen i Miljöpartiet vill inte ha det här projektet, vi är fortfarande tveksamma. Men diskussion pågår där vi pratar om omfattning. Mycket mer kan jag inte säga men jag vet vad jag tycker, sa Cecilia Obermüller (MP) till Bromma Tidning efter det mötet.

"Det går långsamt"

Sedan dess har S och V knådat MP och så sent som för en vecka sen sa stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) optimistiskt att "vi brukar komma vidare" i sådana här frågor. Med en timme kvar till eftermiddagens möte låter han inte lika övertygad längre när vi frågar hur det går.

– Det går långsamt. Vi kommer bordlägga igen. Det är ett parti som inte landat än i hur de vill göra, säger Roger Mogert (S) till Bromma Tidning.

Vad använder ni för argument för att få över MP på er sida här?

– Det är en intern diskussion. Men det finns flera goda skäl till att bygga här, det främsta är att vi behöver bygga för alla grupper i alla områden i Stockholm. Sen finns det också svårigheter här precis som det gör i alla projekt vi behandlar i stadsbyggnadsnämnden.

Vilka svårigheter tänker du främst på?

– Det handlar om att man på vissa ställen kommer rätt nära befintliga hus, säger Roger Mogert.

Vissa menar att detta har blivit ett prestigeprojekt för S och V, att ni inte tänker vika er för de privilegierade människorna som bor i villorna intill.

– Det finns ingen sådan prestige alls i detta. Men hade det varit någon annanstans i stan hade nog inte M och L sagt nej. Det är inte de största natur- och kulturvärdena här, däremot den största andelen M-väljare.

Så hur många gånger kommer ni bordlägga det här ärendet?

– Tills vi är klara, det är ändå ett beslut vi ska leva med i 50 till 100 år. Då är det inga problem för oss om ett parti vill tänka lite till. De behöver mer tid till att diskutera internt, säger Roger Mogert (S).

"På det klara med var vi står"

Men när vi når Cecilia Obermüller (MP), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden, strax före eftermiddagens möte säger hon att det inte stämmer.

– Det finns flera som vill bordlägga och då gör vi det. Men MP är på det klara med var vi står och vi känner stor tveksamhet till projektet, säger hon.

Vad skulle bordläggningen kunna leda till för er del?

– Det vet jag inte, ärendet ligger ju kvar i oförändrat skick. Jag tycker att det vore bra att snart fatta ett beslut, säger Cecilia Obermüller (MP).