Beslutat: Minnesplats för djur på Tullinge kyrkogård

Botkyrka församling tänker göra en minnesplats för djur på Tullinge kyrkogård. – Vi tänker oss skulptur som föreställer ett djur och att barn ska kunna sitta och klappa  den, säger Ann-Christine Blixth.

  • Publicerad 05:00, 31 maj 2020

Finns en minnesplats för djur på Tullinge kyrkogård vid allhelgonahelgen i år? Innan året är slut hoppas i alla fall kyrkogårdschefen att en skulptur finns på plats.

Barn ska kunna sitta

Tankarna handlar om en skulptur i form av ett djur. Stark nog att hålla ett barn som sörjer ett förlorat djur.

– Vilket djur vet vi ännu inte, säger Ann-Christine Blixth.

Möjlighet att sörja allt

Minnesplatsen för djur blir den första hos Botkyrka församling. Men enligt Ann-Christine Blixth ska minnesplatsen även ge rum för sorg av av andra värden i livet.

– Sorg kan drabba människor på olika sätt. Ett hem kanske brinner upp och då kan det finnas behov av en plats för minnen, sorg och tankar, säger Ann-Christine Blixth.

”Kan inte göra begravningsplats”

Minnesplatsen kommer efter en motion från Tullingepartiet där man efterfrågade en begravningsplats för djur. Idén kom initialt från Tullingebon Oscar Strömberg men motionen skrevs och lämnades in av Camilla Jägemalm. Beslutet meddelades tidigare i veckan av kyrkoherde Beatrice Lönnqvist i samband med kyrkofullmäktige.

– Vi tog motionen på allvar. Någon begravningsplats för djur kan vi inte göra. Det vore i så fall en kommunal angelägenhet. Men det här är ett sätt att möta idén på vägen.

Ur motionen

"Kanske har skaffat en hund eller katt som livskamrat"

”Vid högtider såsom, jul, alla helgons dag och nyår med mera vill många av oss komma ihåg och hedra anhöriga och vänner, som inte längre finns med oss. Dessvärre finns det många i vårt samhälle som av olika anledningar inte har någon att ”sörja och hedra”, men kanske har skaffat en hund eller katt som livskamrat och sällskap.”

Källa: Tullingepartiet
Visa merVisa mindre

Vid samma kyrkofullmäktige fick partiet igenom en annan idé. Tullingepartiets Carl Widecrantz fanns med via länk på mötet.

” Den andra motionen går ut på att införa audioguider för att nå ut med kyrkans rika och spännande historia. Tack vare motionen har det nu skapats en app där man inom en snar framtid kan ”gå på en rundtur” i Tullinge kyrka och lyssna på information om Tullinge kyrka och Tullinge gård med omnejd. Appen heter ”Tullinge kyrka” och kan nu hämtas där du vanligtvis laddar ner dina appar.” skriver han i ett mejl till Mitt i.

Tullingeborna byggde egen kyrka – firar 60 år

”Min fars företag byggde Tullinge kyrka”

Här vilar Trubbnos, Gnagis och Nina