Förvaltaren har beslutat om renoveringsnivåer. Foto: Åsa Sommarström

Beslutat: Förvaltaren inför fyra renoveringsnivåer

Många hyresgäster oroar sig över hyreshöjningar när husen de bor i ska totalrenoveras. Men efter ett beslut av Förvaltaren ska hyresgästerna nu själva få välja nivå på renoveringarna.

  • Publicerad 10:38, 30 nov 2016

 

”Renovräkning” har blivit ett begrepp i Sundbyberg. Oron inför att behöva flytta i samband med stora renoveringar har spridit sig bland hyresgästerna.

Hyresgästföreningen i Sundbyberg har stridit för flera renoveringsnivåer hos Förvaltaren för att fler ska kunna bo kvar.

Nu har beslut i linje med det tagits av Förvaltarens styrelse.

– Den modell Förvaltaren haft har inte alltid mötts positivt av hyresgästerna, det har inte funnits så mycket valfrihet och man har tyckt att vi varit för stelbenta. Det känns bra att vi nu kan vara tillmötesgående mot Hyresgästföreningen och hyresgästerna, säger styrelseordförande Lars Callemo (M).

Inriktningen är ny. Tidigare har bostadsbolaget motiverat renoveringar med att det är mest ekonomiskt att rusta hela hus samtidigt. Nu säger man istället att ett mål är att fler ska kunna bo kvar efter en renovering.

– Tidigare har vi tänkt att vi ska erbjuda olika standarder i alla Sundbybergs stadsdelar. Nu kan vi erbjuda olika nivåer i enskilda hus. Med valbara nivåer kan hyresgästerna välja utifrån sina egna förutsättningar säger Anders Sundqvist, Förvaltarens kommunikationschef.

Beslutet innebär en basnivå och två möjliga tillägg. Det skapar fyra nivåer.

– Med basnivån går vi in och gör stambyten, badrum och de som är gemensamt förhusen som trapphus och källare, men också det som har med energi att göra. Sedan kan hyresgäster plussa på tillägg, säger Anders Sundqvist.

Kök är ena tillägget, det andra är ytskikt som golv, väggar och tak.

Upplägget påminner om Sigtunamodellen, som varit Hyresgästföreningens förebild. Men till skillnad från i Sigtuna, där man har schablonpåslag på hyran beroende på nivå – 1 000, 1 500 eller 2 100 kronor – inför Förvaltaren inte någon schablon. Istället vill man ihop med Hyresgästföreningen ta fram intervaller, vad det innebär är inte klart i nuläget.

– Fastigheterna ser olika ut så det går inte att säga exakt vad hyreshöjningen blir. Där får man ta fastighet för fastighet så att hyresgästerna får rätt hyra utifrån standard, skick och läge. Men det kommer naturligtvis att märkas beroende på vilken nivå man väljer, säger Anders Sundqvist.

Hyresgästföreningen i Sundbyberg ser beslutet som en seger.
– Flera nivåer är något vi förespråkat i flera år, så att Förvaltaren ändrat sig är förstås positivt. Nu får hyresgästerna en valfrihet, fler får råd att flytta hem igen efter renovering, säger Leif Törnqvist, kassör.

Leif Törnqvist och Anders Gustafson, Hyresgästföreningen.

De understryker dock vikten av att hyresgästerna i god tid får veta vad nya hyran blir efter en renovering.

– När vi sitter i samrådsmöten med hyresgäster är den första frågan alltid: vad kommer det att kosta mig? Det är väldigt väsentligt att priset presenteras i förväg, säger Anders Gustafson, ordförande.

Mitt i Sundbyberg har tidigare berättat finns 2 449 lägenheter med i Förvaltarens renoveringsplaner fram till 2022. Det motsvarar var tredje lägenhet.

Mitt i Sundbyberg 18 oktober.

Men i och med det nya beslutet börjar de valbara renoveringsnivåerna gälla omedelbart, vilket betyder att hyresgäster som bor i icke påbörjade renoveringsobjekt kommer att få välja nivå.

När en lägenhet blir tom i samband med flytt ska Förvaltaren kunna gå in och göra en robust renovering, det vill säga samtliga nivåer. Den nya benämningen för det är ”hållbar renovering”.

 

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Lite sämre betyg i Sumpan i år

Nyheter Mest avgörande är föräldrarnas utbildningsnivå Tjejerna i Sumpan har bättre betyg än killarna i nian och det samma gäller barnen i friskolor kontra de i kommunala. Men störst roll verkar det spela om har föräldrar som pluggat vidare efter...torsdag 2/12 1:15

Inte många kvar i Solna och Sumpan av de som föddes 70

Nyheter Bara drygt 3 procent har blivit Solna och Sumpan trogna En gång sumpan/Solnabo, alltid sumpan/Solnabo? Knappast. De allra flesta drar. Kommunerna är i botten när det gäller invånare som bott här hela livet.onsdag 1/12 8:28

En timme i julbonanza

Nyheter Här är ställena som går all in på julen Första advent är här och många börjar pynta och fixa inför julen. Vi hälsade på två ställen där man minst sagt går all in på julen – tidigt och maxat!onsdag 1/12 8:20