Coop kommer att lämna Broterminalen – det står klart efter att dagligvarujätten offentliggjort att bygget av ett jättelager i Eskilstuna påbörjas. Foto: Åsa Sommarström / Creative Commons

Beslutat: Coop lämnar Bro – bygget i Eskilstuna påbörjas

Nu meddelar Coop att de påbörjar bygget av sitt jättelager i Eskilstuna. Därmed är saken klar: Upplands-Bros största privata arbetsgivare kommer att lämna kommunen och Broterminalen.

  • Publicerad 10:33, 16 okt 2020

I ett pressmeddelande under torsdagen meddelar Coop att de avser att bygga en ny helautomatiserad varuterminal i Eskilstuna logistikpark som kommer ha en totalyta om 109 000 kvadratmeter.

Ilska och stor oro hos anställda efter Coops flyttplaner

Coop väljer att dra igång bygget utan någon ägare till själva anläggningen. Tidigare har planen varit att företaget Catena skulle investera i terminalen i Eskilstuna. Den här affären sprack under våren.

Coop ännu närmare en flytt från Upplands-Bro

Den helautomatiserade varuterminalen i Eskilstuna bli en av Europas största och väntas vara i full drift under andra halvåret av 2024.

En visionsbild som visar hur den nya terminalen i Eskilstuna är tänkt att se ut. Foto: Krook & Tjäder (Visionsbild)

Det här betyder beslutet för Bro

I pressmeddelandet skriver Coop: ”Terminalen kommer att förse Coops över 800 butiker med varor. Den nya terminalen kommer att ersätta de nuvarande terminalerna i Bro och Västerås. Coops fryslager i Enköping berörs inte av beslutet.”

Chockplanerna: Coop kan lämna Bro – 600 jobb hotas

I och med det här beslutet är saken klar: kommunens största privata arbetsgivare kommer att lämna kommunen.

Kjos tidigare svar

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) har tidigare sagt att Upplands-Bros beredskap för att hantera en eventuell framtida flytt av Coop är god.

Fredrik Kjos (M) om Coop-flytten: ”En tråkig nyhet”

Toppolitikern sa detta i samband med att han fick svara på en fråga från en av de anställda vid Broterminalen vid kommunfullmäktiges möte.

– Genom kommunens vuxenutbildning, näringslivstab och arbetsmarknadsenhet erbjuds goda möjligheter till stöd, matchning och utbildning för varslad eller uppsagd personal, sa Fredrik Kjos.

Planen: Snabbare variant av buss 558

Upplands-Bro. Nu är planerade trafikförändringar inom SL-trafiken ute på remiss. Av dessa framgår att buss 558 i Upplands-Bro berörs.måndag 26/10 16:45