I ett pressmeddelande under torsdagen meddelar Coop att de avser att bygga en ny helautomatiserad varuterminal i Eskilstuna logistikpark som kommer ha en totalyta om 109 000 kvadratmeter.

https://www.mitti.se/nyheter/ilska-och-stor-oro-hos-anstallda-efter-coops-flyttplaner/lmsko!7393975/

Coop väljer att dra igång bygget utan någon ägare till själva anläggningen. Tidigare har planen varit att företaget Catena skulle investera i terminalen i Eskilstuna. Den här affären sprack under våren.

https://www.mitti.se/nyheter/coop-annu-narmare-en-flytt-fran-upplands-bro/lmtat!7786277/

Den helautomatiserade varuterminalen i Eskilstuna bli en av Europas största och väntas vara i full drift under andra halvåret av 2024.

Det här betyder beslutet för Bro

I pressmeddelandet skriver Coop: ”Terminalen kommer att förse Coops över 800 butiker med varor. Den nya terminalen kommer att ersätta de nuvarande terminalerna i Bro och Västerås. Coops fryslager i Enköping berörs inte av beslutet.”

https://www.mitti.se/nyheter/chockplanerna-coop-kan-lamna-bro-600-jobb-hotas/lmskm!7375447/

I och med det här beslutet är saken klar: kommunens största privata arbetsgivare kommer att lämna kommunen.

Kjos tidigare svar

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) har tidigare sagt att Upplands-Bros beredskap för att hantera en eventuell framtida flytt av Coop är god.

https://www.mitti.se/nyheter/fredrik-kjos-m-om-coop-flytten-en-trakig-nyhet/lmskn!7383815/

Toppolitikern sa detta i samband med att han fick svara på en fråga från en av de anställda vid Broterminalen vid kommunfullmäktiges möte.

– Genom kommunens vuxenutbildning, näringslivstab och arbetsmarknadsenhet erbjuds goda möjligheter till stöd, matchning och utbildning för varslad eller uppsagd personal, sa Fredrik Kjos.