Stadsbiblioteket blir byggnadsminne. Foto: Mattias Holgersson

Beslut: Stadsbiblioteket blir byggnadsminne

Länsstyrelsen byggnadsminnesförklarar Stockholms stadsbibliotek. Det innebär att huset skyddas från yttre förändringar – i all framtid. Men enligt länsstyrelsen ska det inte att påverka renoveringen.

  • Publicerad 10:36, 30 nov 2017

Beslutet kom under onsdagseftermiddagen. Byggnadsminnesförklaringen innebär att Stadsbiblioteket inte får rivas eller förändras till det yttre. Samma sak gäller för basarerna längs med Sveavägen och Odengatan. Bibliotekets gamla planlösning får inte göras om och fast inredning som tillkommit efter 1961 får inte tas bort.

”Hade inga signaler”

Enligt Katti Hoflin, stadsbibliotekarie, kom beslutet som en överraskning.

– Vi visste att det pågick ett arbete på länsstyrelsen, men beslutet kom oväntat för mig och de som arbetar på biblioteket. Vi hade inga signaler på att det var på gång, säger hon.

Sedan flera år tillbaka pågår planer på att renovera Stadsbiblioteket och de tillhörande basarerna. Beslutet har dragit ut på tiden och nyligen blev det klart att budgeten sprack. Fastighetskontoret tvingades dela upp arbetet i två olika spår – en expansiv ombyggnation som innebär att biblioteket tar över lokalerna längs Sveavägen, eller en renovering av befintliga lokaler.

Frågan är hur länsstyrelsens nya beslutet kommer att påverka arbetet.

– Det är det vi måste ta reda på. Vi kommer att ta kontakt med länsstyrelsen, stadsmuseet och fastighetskontoret för att se hur det påverkar renoveringsalternativen. Just nu kan jag inte svara på det, säger Katti Hoflin.

Lamellhusen utreds

Louise Schlyter är chef för enheten för kulturmiljö på länsstyrelsen. Enligt henne finns det ingen risk för att renoveringen ska stoppas.

– Det har jag svårt att se. Det finns en vårdplan för renoveringen och följer man den ska det inte bli någon större påverkan. Men det är klart, om det görs avvikelser måste vi diskutera det, säger hon.

Förslaget om att byggnadsminnesförklara Stadsbiblioteket väcktes redan 1983 av Hans Asplund, arkitekten Gunnar Asplunds son. Beslutet har varit av stor betydelse för den framtida renoveringen.

– Vi har haft processer om detta väldigt länge för att komma överens, säger Louise Schlyter.

Men än är inte frågan om Stadsbiblioteket avgjord. En utredning om att skydda de tillhörande lamellhusen pågår parallellt. Vad det kommer att innebära för renoveringen är ännu inte klart.

Fakta

Starkaste skyddet som finns

När en byggnad blivit byggnadsminne får den särskilda skyddsföreskrifter vilket innebär att man inte får göra ändringar eller ombyggnader utan tillstånd från Länsstyrelsen. Skyddsföreskrifterna ska skydda mot olämpliga förändringar föranledda av kortsiktiga behov och garantera att byggnadsminnena bevaras i så orört skick som möjligt.  Länsstyrelsen har tillsynsansvar och ansvarar för att skyddsföreskrifterna efterlevs.

I dag finns 194 byggnadsminnen i Stockholm.

Källa: Länsstyrelsen
Visa merVisa mindre