Beslut om prestigepost i fullmäktige skjuts upp

Valet av förste vice ordförande i fullmäktige bordläggs på kvällens kommunfullmäktige. Varför är oklart. Men enligt uppgifter till Mitt i är skälet att de två allianspartierna C och L inte är överens om vem som egentligen är näst största parti i Nacka.

  • Publicerad 13:09, 15 okt 2018

I kväll hålls första kommunfullmäktige efter valet i Nacka.

På dagordningen står bland annat val av ordförande, förste vice ordförande och andra vice ordförande i fullmäktigeförsamlingen.

Ordförandeposterna kan liknas vid riksdagens talmän, och är de personer som ska leda det politiska arbetet i fullmäktige.

Vem som ska bli ordförande står redan klart, det blir moderaten Eva Öhbom Ekdahl. Andre vice ordförande blir Carl-Magnus Grenninger, Socialdemokraterna.

Brukar gå till nästa största parti

Vem som ska bli förste vice ordförande är dock oklart. Posten brukar vanligtvis gå till fullmäktiges nästa största parti, i så fall till Centerpartiet som fick sex mandat. Men enligt källor till Mitt i kommer de två allianspartierna C och L inte överens om vem som egentligen är näst största parti, även om L endast fick fem mandat.

Detta ska ses mot bakgrund att Moderaterna tappade stort i valet, minus fem mandat. Det har fått konsekvensen att samtliga allianspartier behövs för att Alliansen ska få majoritet. Så fort ett alliansparti hoppar av finns inte längre en majoritet, något som i sin tur gör att alla allianspartier nu värnar om sin möjlighet att påverka – och kanske framför allt visa sin styrka.

Mitt i har pratat med flera politiker och någon beskriver att det nu pågår en ”tuppfajt” inom Alliansen – vem är egentligen näst största parti i Nacka?

Kan bordläggas

Som det såg ut vid lunchtid på måndagen kommer frågan om posten som förste vice ordförande därför att bordläggas.

Hans Peters, Centerpartiet, tonar ner betydelsen av bordläggningen.

– Vi är inte färdig utan håller på att diskutera fördelningen.

Vi vill ha mer av vår politik som vi gick till val på, det vill alla partier

Hans Peters (C)

Så det är ingen strid om posten?

– Nej, men posten ingår i helheten som vi nu diskuterar. Vi vill ha mer av vår politik som vi gick till val på, det vill alla partier. Vi håller på att diskutera. Det är ingen politisk strid, det är en missuppfattning.

Hur går samtalen?

– De går framåt.

När kommunstyrelsen klubbar budgeten 29 oktober ska det vara klart vem som ska bli förste vice ordförande.

Övriga politiska poster, som kommunalrådsposterna i Nacka, beslutas om senare, i december.