Kerstin och Per-Olov Danielsson tittar på visionsbilderna över Nytorps gärde och Hammarbyskogen. De tycker att man ska låta grönområdena vara. Foto: Stina Gustafsson

Beslut om Nytorps gärde uppskjutet

Planerna på 2 500 nya bostäder i Hammarbyskogen och Nytorps gärde har varit en het p­otatis länge. Nu presenteras nya visionsbilder – men ­majoriteten är inte överens och skjuter upp ­beslutet.

  • Publicerad 13:33, 25 maj 2015

Inget beslut angående de planerade byggena i Hammarbyskogen och Nytorps gärde fattades under stadsbyggnadsnämndens sammanträde i torsdags. Majoriteten valde att bordlägga ärendet med motiveringen att de vill ha mer tid på sig att tänka igenom frågan. Nu hoppas man i stället på ett beslut vid nästa möte – den 11 juni.

– Jag tror att det blir svårt för majoriteten att komma överens till dess, och den rödgrönrosa majoriteten skjuter nu återigen ett viktigt beslut på framtiden. Det tar tillräckligt lång tid med bostadsbyggandet i Stockholm redan, säger Erik Slottner (KD), ledamot i Stadsbyggnadsnämnden.

Ewa Larsson (MP), ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämnd säger att majoriteten samtalar, och försöker komma överens.

– Vi för konstruktiva samtal inom majoriteten och hoppas självklart kunna komma överens så snart som möjligt.

I det reviderade förslaget som presenterades visades visionsbilder av hur det kan se ut på Nytorps gärde och i Hammarbyskogen i framtiden. Omkring 2 500 bostäder planeras, hälften bostadsrätter, hälften hyresrätter.

Bebyggelsen på Nytorps gärde har dragits tillbaka något, 16-våningshusen blir 12 våningar och sträckningen av den planerade vägen från Finn Malmgrens väg har dragits om.

– Vi tycker att det här är ett väldigt välavvägt förslag och ett bra sätt för människor att få utnyttja den stadsnära naturen, säger Martin Edfelt, arkitekt och ansvarig för programmet Hammarbyhöjden och Björkhagen.

När Lokaltidningen Mitt i visar upp illustrationer för folk som strosar förbi är reaktionerna blandade.

– Jag är lite kluven. Det är jättetråkigt om Nytorps gärde och delar av Hammarbyskogen försvinner, men det behövs fler bostäder. Jag har en 18-årig dotter som behöver boende, och jag känner folk som tvingas bo hemma till de är 30 år, säger Maureen Leyton som bor i närheten av gärdet.

Kerstin Danielsson och Per-Olov Danielsson, vars barn bor i området, är däremot negativa.

– Varför kan man inte låta grönområdena vara? Bygg ut staden i stället. Vi har våra barn och barnbarn här och jag tycker vi är farligt ute i hur vi vill ha det i våra storstäder egentligen, säger Kerstin.

Fakta

Över 600 synpunkter kom in

7 februari 2013: Startskottet för byggplanerna går.

19 mars 2013: Ett informationsmöte hålls på Björkhagens skola med mycket reaktioner kring byggplanerna.

14 maj 2013: Tidigt dialogmöte i Markuskyrkan dit ungefär 150 personer kom.

6 maj29 augusti 2014: Samråd. Över 600 synpunkter inkom till stadsbyggnadsnämnden.

21 maj 2015: Ärendet bordläggs av majoriteten.

Visa merVisa mindre