Beslut om nya Skanstull dröjer flera år

Ett järnvägsspår stoppade den nya stadsdelen mellan broarna i Skanstull. Nu ges beskedet att det dröjer flera år innan planerna kan återupptas.

  • Publicerad 11:00, 22 maj 2018

Det skulle bli en ny stadsdel kring broarna vid Skanstull – med runt 750 bostäder, affärer och kultur. Men försvaret satte pinnar i hjulen.

Försvarsmakten flaggade för att tågspåren, som går genom området, kan behöva finnas kvar. Åtminstone till att den civil-militära totalförsvarsplaneringen är färdigställd för Stockholmsområdet.

– Vi pratar fler år.

Raymond Holmström, enhetschef för samhällsskydd och beredskap

Och den dröjer.

– Vi pratar flera år. Sakta men säkert bygger vi upp något, säger Raymond Holmström, enhetschef för samhällsskydd och beredskap på Länstyrelsen i Stockholm, som har ansvaret för civilförsvaret i regionen.

Ingen deadline

Det finns ingen deadline för när totalförsvarsplaneringen ska vara klar. Och innan beslut tas om järnvägen är viktig eller inte att bevara ligger hela projektet Södra Skanstull på is, enligt staden.

– Vi vill inte lägga ner pengar på utredningar innan vi vet vad som gäller, har Christina Winberg, projektledare på exploateringskontoret, tidigare sagt till Mitt i Södermalm.

Fakta

Totalförsvarsplanering

Regeringen bestämde 2017 att Försvarsmakten och MSB ska se över, och stärka, totalförsvaret då hotbilden mot Sverige förändrats.

Totalförsvaret består av militärt försvar (Försvarsmakten) och civilt försvar.

Det civila försvaret ska se till att samhället kan hantera situationer då beredskapen höjs.

Det civila försvaret består av statliga myndigheter, kommuner, landsting, privata företag och frivilligorganisationer.

Källa: MSB, Regeringen
Visa merVisa mindre