I morgon samlas kommunledningen för att ta ställning till regeringens skärpta restriktioner. Foto: Mostphotos/Åsa Sommarström

Beslut om lokala åtgärder senast i morgon

I eftermiddags kom regeringen med sina hittills strängaste coronarestriktioner. I morgon eftermiddag fattar kommunen beslut om vad det betyder för Vallentuna.

  • Publicerad 19:31, 16 nov 2020

De senaste veckorna har smittspridningen ökat kraftigt. Vallentuna är inget undantag. Mellan vecka 43 och vecka 45 steg antalet bekräftade fall av covid-19 från 23 till 134 – nästan en sexdubbling.

Nu skärper regeringen tonen mot alla som inte följt restriktionerna tillräckligt noga. Under den presskonferens som hölls i eftermiddags talades om att inte försöka hitta kryphål och den som är bjuden på middag eller fest uppmanades att tacka nej.

Fyra veckor fram till jul

Ett förbud mot allmänna sammankomster för fler än åtta personer börjar gälla från den 24 november och ska i första hand pågå i fyra veckor.

Vad det innebär för Vallentunaborna får vi veta senast i morgon eftermiddag.

– I morgon klockan 15 har vi ett extra möte med kommunens ledningsgrupp. Tills dess får alla förvaltningschefer i uppdrag att inventera vad som behöver göras, säger Vallentunas kommunikationschef Henrik Kelfve.

Egna beslut

Förvaltningscheferna kan, om det behövs, fatta besluten själva redan innan dess.

– Men i den här typen av extraordinär situation kan det finnas en poäng med att de samordnar sig.