STÄNGS. Flera förskolor stängs och slås ihop när kommunen vill effektivisera tomma platser. Foto: Arkivbild/Mostphotos

Beslut om förskolestängningar skjuts upp

Flera förskolor runt om i Botkyrka kan stänga när kommunen ska effektivisera organisationen. Igår mötte förskolechefen Christina Carlsson oroliga föräldrar på Myrstacken, som enligt planen ska stänga till sommaren.

  • Publicerad 15:10, 12 mar 2019

På tisdagen möttes utbildningsnämnden för att ta ett beslut om att stänga flera förskolor i Botkyrka - i Alby, Fittja, Norsborg och Hallunda, och i Tullinge.

Verksamhetschefen för förskolorna i Botkyrka, Christina Carlsson, säger att beslutet är en följd av kommunens effektiviseringsåtgärder. Det handlar om att inte ha massor av tomma lokaler.

– Det finns två sätt att göra det här på. Antingen med personal eller med lokaler. Då tycker vi att det är ett klokt ställningstagande att gå ur lokaler och det är den linjen vi har gått på. Vi har även tittat på befolkningsprognosen där vi ser att kullarna minskar i Fittja och Tullinge, säger hon.

Beslutet dras tillbaka

På tisdagskvällen, efter mötet på förskolan Myrstacken, meddelade utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) att beslutet dras tillbaka. Det kommer istället att lyftas vid nästa sammanträde i april.

En anledning uppges vara att beslutsunderlaget varit för tunn.

"Större förändringar som påverkar Botkyrkabor ska kommuniceras i god tid och de berörda ska få adekvat information. I detta fall har det inte skett. För att nämnden ska kunna vara lyhörd gentemot vårdnadshavare och medborgare behöver vi få ta del av deras åsikter." skriver han i ett pressmeddelande.

Har vetat i två månader

I veckan har föräldrar i Tullinge nåtts av beslutet att förskolan Myrstacken i Tullinge trädgårdsstad ska stängas. Angelica Borghoff är en av flera upprörda föräldrar. Hon menar att kommunen har gått bakom ryggen på föräldrarna:

– Förskolans chef har berättat för mig att de vetat det här i två månader. Pedagogerna har fått veta det här men blivit tillsagda att inte berätta något samtidigt som de har tagit hand om våra barn, säger Angelica Borghoff.

Hon tycker att informationen till föräldrarna kunde varit bättre.

– Ett av mina barn har kraftiga allergier och det kan bli problem med större barnkullar. Mitt andra barn har eventuellt en diagnos som är under utredning, och eftersom han har svårt att knyta an till förskolan skulle det också bli ett problem. Men vi har inte fått någon information om hur man ska lösa det.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men enligt Christina Carlsson finns det gott om tid att hitta bra lösningar för familjerna. Kommunen har kontakt med förskolornas chefer för att övergången ska bli så bra som möjligt och att placeringarna ska ligga nära till för familjerna, påpekar hon.

– Vi förstår att det här väcker många starka känslor. Men det finns relativt god tid under de kommande månaderna för övergången till andra förskolor, både för personalen och barnen, säger Christina Carlsson.

Fortfarande lediga platser

I Tullinge finns i dag sammanlagt 266 förskoleplatser på 161 barn i åldrarna noll till fem år. Myrstacken har 59 platser. När barnen som idag går där placerats ut på andra förskolor väntas det finnas totalt 46 lediga platser i norra och centrala Tullinge.

Beslutet är en del av att flera förskolor stänger eller slås ihop med andra.

Enligt underlaget ska barnen på Lysmasken i Fittja, omplaceras till Myran och Humlan, även de i Fittja, från den 1 juli. I Norsborg slås förskolorna Anemonen och Blåsippan ihop till en förskola, på Vitsippan. I Alby går Måsens och Tranans förskolor ihop, och Måsens lokaler ska användas av förskolan Staren när lokalerna är färdigrenoverade.

Borde ni har gått ut med den här informationen till föräldrarna tidigare?

– Beslutet är inte taget än, så det kan också bli fel. Men jag förstår att det är starka känslor och det får vi ta hand om så bra vi kan, säger Christina Carlsson, verksamhetschef för förskolorna i Botkyrka.