Det var efter förra sportlovet som smittan tog fart i Sverige. Region Stockholm rekommenderar oss att stanna hemma i en vecka om vi reser bort över lovet. Foto: Mostphotos

Beslut om eventuell karantän för Vallentunaelever dröjer

Flera kommuner har skickat ut brev där föräldrar uppmanas att hålla barnen i karantän om de reser bort på sportlovet. Men i Vallentuna avvaktar man ett beslut.

  • Publicerad 12:24, 24 feb 2021

Inför sportlovet har Sollentuna kommun skickat ut brev till alla vårdnadshavare. De som tänker resa utomlands på sportlovet uppmanas att hålla barnen hemma från skolan i minst en vecka efter hemkomsten.

Dessutom ska man covidtesta sig både direkt efter att man kommit hem och fem dagar senare. Man ska stanna hemma från skolan även om man testar negativt.

Stockholms stad har nyligen gått ut med liknande brev.

I Vallentuna har några sådana utskick inte gjorts. I alla fall inte än.

– Vi håller på att se över det, säger utbildningschef Susanna Falk. Vår chef över skolhälsovården sitter i möte med regionen just nu.

Hon vill inte spekulera i om eller när ett liknande beslut kan komma.

– Vi får ser vad utfallet blir. Man kan enligt pandemilagen inte tvinga familjer att testa sig om det inte finns ett nationellt beslut. Man kan vädja, men inte tvinga.

Som arbetsgivare har kommunen andra möjligheter.

– Anställda i kommunen som varit utomlands och inte kan arbeta hemifrån får ta ut en ytterligare semestervecka och sedan får man testa sig, säger Susanna Falk.