Beslut om bordtennishallen sköts upp

Den nya bordtennishallen för 83 miljoner kronor debatterades flitigt på kommunfullmäktige i onsdags. Det hela slutade med att ärendet återremitterades – men det ska tas upp igen på ett extra fullmäktige redan i nästa vecka, den 21 juni.

  • Publicerad 09:26, 16 jun 2017

– Jag var beredd på att det kunde bli så. Det är bara att avvakta och se vad det blir för beslut på nästa vecka, säger Roy Westin, ordförande i Tibble-Kungsängen BTK.

Både Tibble-Kungsängen och kommunens andra bordtennisklubb Bro IK har sedan länge vuxit ur sina lokaler. Tibble-Kungsängen tvingades dessutom att sänka sitt eget elitlag – som hade gjort en makalös resa från division 8 till Elitserien på åtta år – för några år sedan då man inte längre fick dispens för att spela i högsta serien i Lillsjöskolans gympasal.

A-laget lades ner

– A-laget lades ner och B-laget blev A-lag. De avancerade snabbt till division 2 och vi fick lov att flytta ner oss själva igen. Nu har A-laget precis gått upp i division 5, säger Roy Westin.

Roy Westin är eldsjälen som har varit ordförande i Tibble-Kungsängen BTK sedan 1995.

För att lösa klubbarnas problem, och ge dem möjlighet att växa, började kommunen fundera på att satsa på en ny pingishall.

I februari 2015 beslutade kultur- och fritidsnämnden att utreda en tillbyggnad av en bordtennishall vid den befintliga sporthallen i Kungsängen.

Stopp i fullmäktige

Ett första förslag skulle kosta 108 miljoner kronor, men ändrades sedan till en fristående hall med prislappen 83 miljoner kronor. Det nya förslaget har passerat kultur- och fritidsnämnden och kommunstyrelsen, men när det definitiva beslutet skulle fattas i kommunfullmäktige i onsdags blev det nej – åtminstone tillfälligt

Även det nya priset är på tok för dyrt tyckte flera ledamöter från Moderaterna.

– 83 miljoner för en pingishall. Det är genant. Ingen har byggt en så dyr hall, sa Tom Slättengren (M).

Multihall i stället?

Den planerade hallen kritiserades även för att inte vara tillräckligt flexibel. Den ska enligt beslutsunderlaget vara ”en sporthall anpassad för pingis”, men både Moderaterna och Sverigedemokraterna ville återremittera ärendet för att ge möjlighet att utreda möjligheten att i stället bygga en multihall som skulle säkra att även andra idrotter så som handboll och innebandy kan använda den.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande André Wright (MP) förklarade att hallen ska bli lite större än den som presenterades i handlingarna, så att även andra idrotter kan använda den.

Andra sporter ska rymmas

– Det är en sporthall där de klassiska inomhussporterna ska rymmas, men den ska anpassas för att kunna täcka bordtennisens behov. Man kan egentligen kalla den en multihall. Det kommer att bli en fantastisk hall, unik för hela Stockholmsregionen, säger han.

En dryg tredjedel av ledamöterna (från M, SD och V) ville vänta med beslut och det räckte – hallbygget återremitterades till kommunstyrelsen som kommer och vara med och ta upp ärendet igen då det ska upp till beslut på nytt.

Vanlig majoritet räcker

Det blir redan den 21 juni. Kommunstyrelsen fick därmed bara fem arbetsdagar på sig att utreda ärendet ytterligare.

– Ja, men å andra sidan har det funnits en dialog kring en pingishall sedan 2008. Det är beklagligt att de inte lyfte de här frågorna när det var uppe i kultur- och fritidsnämnden, säger Andrée Wright.

Minst fyra omklädningsrum

Kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S) håller med.

– Behovet av en hall som är anpassad för bordtennis har diskuterats i tio år. Efter samtal med Kungsängens SK (handboll) lade vi till att krav på minst fyra omklädningsrum, i stället för två som planerats från början. I övrigt kom inga nya förslag upp på fullmäktige. Alla de frågor som de lyfte finns i underlaget – ändå yrkade M, SD och V på återremiss. Att vi är oense i sak får vi respektera, men att ärendet inte skulle vara färdigberett kan jag inte anse, säger hon.

Camilla Janson betonar att kommunstyrelsen ändå går igenom återremissen och besvarar dess frågor inför kommunfullmäktige i nästa vecka. Då räcker det med vanlig majoritet, så det är ingen vild gissning att beslutet om hallbygget fattas den 21 juni.

”Bredda vår verksamhet”

– Vi hoppas. Många kommer att få glädje av hallen och vi har väldigt mycket som vi vill göra. Någon ny elitsatsning blir det inte nu utan det viktiga nu är att få möjlighet att bygga upp och bredda vår verksamhet, säger Roy Westin.

I dag har Tibble-Kungsängen BTK cirka 180 medlemmar, men den nya hallen ger möjlighet att växa rejält, förklarar Roy Westin.

Pingishallen har i nuvarande förslag en spelyta på 34×43 meter och får en läktare för 250 åskådare. Det ger, när det gäller bordtennis, utrymme för åtta bord vid tävling och 16 bord vid träning.