Beslut i går: Det blir inget naturreservat i Skuruparken

Kommunfullmäktige beslöt i går som väntat att avsluta planeringen av naturreservat i Skuruparken. – Det är sorgligt, säger Gunilla Ingmar, ordförande för Skuruparkens vänner.

  • Publicerad 11:34, 19 maj 2020

Över tusen namnunderskrifter hjälpte inte. I går kunde föreningen Skuruparkens vänner konstatera att Nacka kommun, efter det förslag som Alliansen väckte i vintras, formellt lägger ner reservatsplanerna för Skuruparken.

Gunilla Ingmar från föreningen Skuruparkens vänner var själv på plats i stadshuset när kommunfullmäktige klubbade igenom beslutet.

– Det är sorgligt. Vi har jobbat för det här i sexton år. Det är frustrerande att det inte har gått i land, att kommunen inte har klarat att genomföra det här på så lång tid, säger hon.

Gunilla Ingmar i Skuruparken, arkivbild från 2013. Foto: Anna Z Ek

Har förståelse – men ger inte upp

Samtidigt har hon viss förståelse för svårigheterna att få till ett reservat, med en markägare – JM – som motarbetar planerna, och med ett 70-tal stugor i parken.

Det viktiga blir nu, enligt Gunilla Ingmar, att begränsa bebyggelsen i parken.

– Det är positivt att kommunen nu lovar att de ska öka tillsynen. Det är viktigt att det inte blir en fortsatt privatisering av marken. Nu måste politikerna bara se till att hålla det de lovar, säger hon.

Dörren till ett framtida reservat vill hon inte stänga helt.

– Vi ger inte upp. Vårt mål på lång sikt är fortfarande att parken ska bli ett naturreservat, säger hon.

Fakta

Ska förbli ett grönområe

Detta beslutade kommunfullmäktige:

*Genomförandet av det planerade naturreservatet i Skuruparken avslutas.

*Miljö- och stadsbyggnadsnämnden får i uppdrag att förstärka tillsynsverksamheten i parken.

*Parken ska inte detaljplaneläggas för bebyggelse utan förbli ett grönområde, något som ska tydliggöras i kommunens översiktsplan.

Visa merVisa mindre