Beslag. Södermalmspolisen stoppade bilar på olika platser under insatsen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Mostphotos

Beslagtog värdesaker för 1,2 miljoner från kriminella

Under en riktad insats mot organiserad brottslighet beslagtog polisen på Södermalm värdesaker för 1,2 miljoner. "Förhoppningen är att göra den här typen av livsstil mindre attraktiv," säger insatsledaren Henric Wahlgren.

  • Publicerad 15:30, 20 maj 2022

Förra veckan utförde polisen och Kronofogden sin andra insats inom ramen för Operation Slant på Södermalm.

Under den beslagtogs två bilar, solglasögon, verktyg, kontanter, jackor, klockor, smycken, väskor och en skyddsväst.

Det sammanlagda värdet uppgick till 1 168 100 kronor.

– Det är mycket för en insats under en torsdag. Jag är väldigt nöjd, säger polisens insatsledare Henric Wahlgren.

Dessutom lagfördes en rad brott, som narkotikabrott, rattfylleri och drograttfylleri. Tre personer fick körkortet indraget.

Riktar sig mot nätverkskriminalitet

Operation Slant startades i början av 2022, där man utför riktade insatser mot grov organiserad brottslighet och nätverkskriminella i syfte att försvåra, förebygga och uppdaga brott.

– Förhoppningen är att göra den här typen av livsstil mindre attraktiv. För många är drivkraften pengar och kan vi ta den här typen av attribut från dem så faller hela syftet med det livet, säger Henric Wahlgren.

Utmäts på plats

Enligt Henric Wahlgren stoppades ungefär hundra fordon under insatsen. Först kontrolleras personerna för brott och om det konstateras att de har skulder utmäter Kronofogden gods på plats.

– Vi försöker röra oss i de miljöer de här personerna rör sig i och gör uppsökande kontroller. Mycket är baserat på underrättelser och vissa personer och fordon är kända av oss sedan tidigare.

Värdefull information

I mars skedde operationens första insats. Under tre dagar beslagtogs saker till ett värde av 250 000 kronor.

– Samtidigt får Kronofogden information som de kan jobba vidare med och har utifrån den kunnat utmäta gods för 850 000 kronor.

Operationen är tänkt att pågå året ut.