Som Mitt i Bromma tidigare har rapporterat är det sträckan mellan Äppelviken och Smedslätten som har ställt till det. Där ska en cirka 210 meter lång gångbrygga anläggas längs vattnet.

Efter byggstart visade det sig att terrängen är så knepig att det krävs en annan byggkonstruktion än den först planerade. Under tiden som stadsdelen jagat pengar till detta har strandflanörerna fått finna sig i att stråket säger stopp vid en bergknalle.

Hoppas på 2022

– Det blir lite snopet när man går där första gången, säger Alviksbon Ulf Bergman som tillsammans med hustrun brukar promenera längs Mälaren varje vecka.

Nu hoppas Johan Paccamonti (M), ordförande i Bromma stadsdelsnämnd, att strandpromenaden ska stå färdig någon gång nästa år.

– Vi håller på att söka pengar så förhoppningen är 2022, men inget är klart förrän pengarna finns hos oss.

Varför har inte finansieringen lösts vid det här laget?

– När vi upptäckte svårigheterna med terrängen var det tyvärr för sent för att få på plats i budgeten 2021. Vi har en hel del finansieringar i Bromma i andra delar som vi inte kunde lägga på is. Då har vi jobbat mot Stockholms stads centrala medel och där är ledtiderna tyvärr längre för att få loss pengar.

Däremot har stadsdelen ur den egna budgeten kirrat 300 000 kronor till en annan lösning. Enligt Paccamonti inleds i april arbetet med att bygga en trappa som ska gå från den i dag abrupta slutpunkten till en stig ovanför strandpromenaden. Trappan väntas stå färdig i maj och kommer till skillnad från den färdiga strandpromenaden inte att vara tillgänglighetsanpassad.

Notan för projektet i stort, som inledningsvis beräknades till sex miljoner kronor, ser nu ut att landa på minst det dubbla; utöver trappkostnaden tillkommer ytterligare sex miljoner för själva strandpromenaden.

Självkritisk

Ett stort problem, konstaterar Johan Paccamonti.

– Det tror jag att alla inblandade i projektet tycker, att den första kalkylen låg så långt ifrån slutresultatet. Där har vi en läxa att göra för att det här inte ska uppstå igen. Det är ingen som vill se den här typen av fördyringar.

Han beklagar också att bygget ser ut att bli cirka tre år försenat.

– Vis av erfarenheten om hur det blev gör vi en noggrann projektering igen för att säkerställa att inga nya obehagliga överraskningar dyker upp.

Gjordes inte en ordentlig utredning från början?

– Jag tror att man gjorde en god utredning, men det är uppenbart att den kunde ha varit än bättre. Det måste vi ta med oss när vi fortsätter.

https://www.mitti.se/nyheter/brommaborna-om-nya-strandpromenaden/lmraj!2865253/