Stadsbiblioteket ska renoveras invändigt. Det står nu klart efter många års utredning av olika förslag. Foto: Mimmi Epstein

BESKEDET: Stadsbiblioteket byggs inte ut – ska renoveras

I flera år har det diskuterats om Stadsbiblioteket ska utvecklas och ta basarerna mot Sveavägen i anspråk – eller bara renoveras invändigt. Nu ger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) besked om att det blir en "stram renovering".

  • Publicerad 10:46, 16 maj 2019

Det har länge varit tal om att Stadsbiblioteket ska rustas upp. 2014 var tanken att en brittisk arkitektfirma skulle få uppdraget att rusta byggnaden och 2015 var planen att biblioteket skulle expandera och att lokalerna i gatuplan, de så kallade basarerna, också skulle ingå i bibliotekets verksamhet.

Men mycket har hänt på vägen. På grund av ekonomiska skäl utredde staden två olika förslag parallellt. Det ena där man tar basarerna mot Sveavägen i anspråk och renoverar biblioteket invändigt.

Och det andra, "renoveringsalternativet" kallat, där man bara renoverar invändigt och bygger en ny entré från Sveavägen i en av lokalerna i gatuplan.

I samband med att det blev känt att Internationella biblioteket flyttar till Kungsholmen pausades utredningen eftersom man inte visste hur flytten skulle kunna påverka planerna för biblioteket på Odenplan. Nu kommer dock fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) med ett tydligt besked: det blir vad han kallar "ett stramt renoveringsalternativ".

Fortfarande oklart hur Stadsbibblan ska rustas

– Vi har inte pengar till att genomföra någon större utveckling eller tillbyggnad. Den här utredningen om vilket alternativ det ska bli har pågått i flera år och kostat pengar och jag känner att vi kan inte låta det gå i stå, vi måste komma vidare, säger Dennis Wedin (M).

Budgeten för renoveringen är 260 miljoner kronor och 2025 ska allt vara klart.

– Nu börjar vi med att vidta åtgärder för att uppfylla myndighetskrav kring bland annat tillgänglighet och brandsäkerhet. Vi gör en plan för att åtgärda det mest eftersatta underhållet inne i biblioteket under de kommande åren, säger Dennis Wedin (M).

Upplagt för ny strid om basarerna vid Stadsbiblioteket

Enligt honom är det bristande underhållet en direkt effekt av att den tidigare majoriteten hållit nere på underhållskostnader för att klara budgeten när stora renoveringsprojekt, som till exempel Östermalmshallen, dragits med stora fördyringar.

– Just nu pågår ett arbete med att säkerställa att vi har rätt kompetens inom staden för komplexa renoveringsprojekt.

Det blir ingen ny entré från Sveavägen som det var tal om tidigare men huvudentrén ska göras mer tillgänglig med hjälp av ett lyftbord ner mot terrassen.

Det andra förslaget som utreddes parallellt med "renoveringsalternativet", att ta basarerna mot Sveavägen i anspråk, blir nu alltså inte av. Något som innebär att bland annat 7-Eleven och McDonalds ser ut att bli kvar.