Beskedet: nu slutar brandmännen

På torsdagsmorgonen kom brandmännen inom Attunda brandkår med ett kraftfullt besked: 67 av 72 anställda i Upplands-Bro, Sigtuna och Knivsta har lämnat in sina uppsägningar.

  • Publicerad 09:11, 26 jan 2017

– Jag är jättebesviken, det är nästan lite ångestfyllt det här för jag vill absolut inte sluta. Jag är inte arg på arbetsgivaren utan jag känner bara uppgivenhet. Jag är inte heller en person som gillar att bråka och tjafsa, men någonstans går min gräns också, säger Johan Söderlind som arbetat som brandman inom brandkåren Attunda i Bro i drygt fyra år. Han är en av de som nu valt att säga upp sig.

Mitt i Upplands-Bro berättade senast igår om deltidsbrandmännens missnöje med det nya kollektivavtal som försämrar bland annat lönen, men också andra viktiga villkor. De beskrev en situation där de inte längre tycker det är värt att arbeta, men hoppades att arbetsgivaren Attunda brandkår skulle kunna hitta en lösning. Men nu har man alltså lämnat in sina uppsägningar.

– Vi har tre månaders uppsägningstid, så för att inte behöva jobba på det här avtalet som träder i kraft den 1 maj måste vi säga upp oss innan 31 januari, säger Johan Söderlind.

Det nya avtalet som lagts fram av arbetsgivarorganisationen SKL och accepterats av fackförbunden Kommunal och Vision innebär bland annat att tillägg för obekväm arbetstid tas bort. Därtill försvinner ersättning för nyttjande av egen bil vid inryckning, tillägg för beredskap under semester sänks till en tredjedel och brandmännen kan beordras tjänstgöra utan att ha beredskap. Sammantaget förväntas ersättningen blir 25 procent lägre än tidigare skriver brandmännen i ett pressutskick.

– Det känns inte särskilt roligt. Vi vill ha en löneutveckling som följer resten av arbetsmarknaden. Det ska inte så mycket till för att vi ska få ett rimligt avtal. Inom Attunda har de redan budgeterat för en lönenivå som vi redan har – det finns inga sparkrav, säger Daniel Mustajärvi som är deltidsbrandman inom Attunda i Knivsta kommun och har arbetat i fem år.

Försämringen är inte något som bara berör deltidsbrandmännen inom Attunda, utan påverkar brandkårer över hela landet. Därför tycker Daniel Mustajärvi att en central lösning vore det bästa.

– Jag skulle vilja att SKL ser över det här. Det finns mycket att vinna – och mycket att förlora. Det är mycket som står på spel, säger han.

Nu återstår att se om det finns något arbetsgivaren kan göra för att trots allt behålla sina brandmän. Johan Söderlind kan tänka sig att ge jobbet en ny chans om radikala förändringar av avtalet sker.

– Det skulle krävas en ganska stor förändring, en förbättring i avtalet överlag. Jag har ju sagt upp mig nu, så det är upp till arbetsgivaren också att vilja ha tillbaka mig i så fall. Men det får jag ta ställning till då, säger Johan Söderlind.

Läs även:

Attunda: ”Vi har hittat en väg framåt”