NYTT STYRE. Nya Väsbyalliansen: Oskar Weinmar (M), Ann-Christin Frickner (C), Maria Fälth (KD), Margareta Hamark (L) och Roland Storm (VB). Foto: Pauline Cederblad

Beskedet: maktskifte i Väsby

Väsby kommer att få ett maktskifte. Under tisdagseftermiddagen meddelade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att de går i opposition. Väsbys Bästa kommer att stödja de fyra allianspartierna i vad som ser ut att bli ett minoritetsstyre.

  • Publicerad 17:15, 9 okt 2018

Jag ser goda förutsättningar för att kunna styra kommunen.

Det politiska läget i Väsby har varit komplicerat efter valet. Med 24 respektive 20 mandat har inget av de tidigare blocken majoritet i kommunfullmäktige.

Men nu meddelar alltså Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Väsby att de kommer att gå i opposition. Detta efter upprepade försök att skapa blocköverskridande samarbeten, enligt Mathias Bohman, Socialdemokraternas gruppledare.

– Ett blocköverskridande samarbete skulle ge den stabilitet som jag vet att kommunen behöver. Men skulle det dyka upp ett sånt läge i ett senare skede som kan skapa en majoritet så är Socialdemokraterna redo för det.

Väsbys Bästa stöttar Alliansen

Väsbys Bästa kommer alltså att stötta M, L, C och KD i deras försök att bilda en kommunledning.

– Vi har fått fler väljare och flera mandat. Jag tror att våra väljare vill att vi ska sitta majoritet för att vi ska kunna få igenom vår politik och de frågor vi har drivit, säger Roland Storm, gruppledare för Väsbys Bästa.

Trots detta kommer inte de fem partierna tillsammans att ha en egen klar majoritet – utan endast 25 av 51 mandat.

– Eftersom det kommande styret i kommunen vilar på bräcklig grund håller vi det inte för otroligt att nya konstellationer för styret av Väsby behöver formas längre in på mandatperioden, säger Anders Rosén, gruppledare för Vänsterpartiet.

Miljöpartiet är tydliga med att de inte kommer att ge ett passivt stöd till en majoritet bestående av Alliansen och Väsbys Bästa.

– Vi kommer aldrig att vara passiva. Vi kan inte ställa oss bakom något vi inte har möjlighet att vara med och påverka. De räknar väl snarare med ett passivt stöd från Sverigedemokraterna, säger gruppledaren Maria Tuvesson.

Bildar minoritetsmajoritet

I nuläget ser alltså Alliansen och Väsbys Bästa ut att bilda en så kallad minoritetsmajoritet.

– I ett sådant läge krävs väldigt mycket samtal, förberedelser och förhandlingar för att den nya majoriteten ska få igenom sin politik. Antingen behöver man systematisera det hela och göra upp med ett parti – eller göra upp med olika partier i fråga för fråga. Eller så man kan man hoppas på att förslagen går igenom, menar Mathias Bohman.

OPPOSITION. Mathias Bohman (S) meddelar att han går i opposition. Foto: Anders Ekström

Men Oscar Weinmar, gruppledare för Moderaterna, är positiv.

– Jag ser goda förutsättningar för att kunna styra kommunen. Vi har inom många frågor kunnat hitta stöd över partigränserna under den gångna mandatperiod. Sedan ska man komma ihåg att en tredjedel av landets kommuner är styrda i minoritet.

Stänger ni dörren till ett blocköverskridande samarbete?

– Nej. Jag ser att vi behöver en bred dialog inom politiken. Vi har sedan 2013 arbetat blocköverskridande när det gäller skolan och det har gett goda resultat. Det är ett framgångsrecept.

MER Mandatfördelning kommunfullmäktige

S: 13

M: 12

SD: 7

VB: 5

V: 4

L: 3

KD: 3

MP: 2

C: 2

Visa merVisa mindre