Utomhuskonserter. Katarina Luhr (MP) och majoriteten föreslår nu 21 speltillfällen per säsong. Foto: David Thunander/Maja Brand

Beskedet: Ja till fler spelningar på Mosebacke

Nu står det klart att Södra Teatern får 21 speltillfällen per säsong. Beslutet klubbas officiellt i eftermiddag under Miljö- och Hälsoskyddsnämndens sammanträde.

  • Publicerad 16:13, 27 aug 2019

Vi har tidigare rapporterat om att Södra Teatern har ansökt om att få arrangera 28 konserter per säsong på Mosebacketerrassen med start nästa år. Under 2019 fick de rätt att arrangera 19 stycken. Miljöförvaltningen föreslår dock till Miljö- och Hälsoskyddsnämnden att man behåller samma begränsning även framöver.

Utöver begränsningen av antalet speltillfällen, framgår det att ljudnivån från Mosebacketerrassen i närliggande bostäder "ska varaktigt begränsas så mycket som möjligt" och helst hållas under 25 dBA, vilket är det riktvärde som utfärdats av Folkhälsomyndigheten för buller inomhus. Dessutom ska konserterna sluta klockan 22.

Södra Teatern får nej om fler utespelningar

I eftermiddag samlas Miljö- och Hälsoskyddsnämnden, och nu det står klart att den grönblåa majoriteten väljer att lägga fram sitt eget förslag till beslut. Majoriteten föreslår att Södra Teatern får rätt till 21 speltillfällen per säsong.

– Utmaningen för oss när det gäller buller från scener är att balansera en kulturstad mot behovet av att skydda människor. I år har vi inte mottagit några klagomål på Södra Teatern, och då bedömer vi att det är rimligt att testa att utöka med två spelningar till mot vad man hade i år, säger Katarina Luhr (MP), ordförande i Miljö- och Hälsoskyddsnämnden och miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.

Miljöförvaltningens förslag har tidigare kritiserats av Socialdemokraterna i Stockholms stad, som ville ge Södra Teatern rätt att ha 28 spelningar nästa år. Men enligt Katarina Luhr (MP) är anledning att man inte ger Södra Teatern 28 speltillfällen att de inte kan begränsa ljudnivåerna.

– Det är viktigt att Mosebacketerrassen får fortsätta sin musikverksamhet. Men eftersom Södra Teatern har gått ut och sagt att man inte kan begränsa de väldigt höga bullernivåerna, har vi blivit tvungna att begränsa antalet speltillfällen.

S vill tillåta fler spelningar på Mosebacke

Katarina Luhr (MP) menar också att det finns många andra verksamheter som lagt stora summor pengar på bullerreducerande åtgärder för sina verksamheter, med goda resultat. Då är det också väldigt viktigt att dessa verksamheter behandlas efter sina åtgärder, på ett rättvist sätt.