Om några år kan den här platsen ha förvandlats till en hipstertät strandpromenad med, troligen, dyra lägenheter. Foto: Eva Tonström

Beskedet: Här kan Stockholm få ny stadsdel

Nu är det klart att Cementas silor flyttas till Värtan. Det betyder att byggprojektet på Lövholmen i Gröndal, där det planeras 1 500 bostäder, kan dra igång.

  • Publicerad 20:34, 6 sep 2017

Det planerade bygget av en ny stadsdel med minst 1 500 nya bostäder på Lövholmen har blivit satt på paus i flera år i väntan på att Cementas enorma silos ska flytta, men hittills har det inte varit klart vart de ska ta vägen. Förrän nu.

I det ärende som tas upp i stadens exploateringsnämnd om två veckor framgår att industrin fått en ny plats.

LÄS ÄVEN BILDSPECIAL: 7 nya skisser på framtida Lövholmen

– Då kommer politikerna besluta om en markanvisning för Cementa i energihamnen i Värtan, säger Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden.

Klartecken för bygget

Det här innebär att detaljplanearbetet för Lövholmen kan starta. För Skanska, som ska bygga större delen av bostäderna, är det en stor propp som försvinner.

– Det här är det närmaste vi har kommit ett beslut, vi känner oss mer hoppfulla än någonsin, säger Oskar Kurasz, marknadsområdeschef på Skanska.

Det här betyder också att de gamla industrikåkarna längs Lövholmsvägen som har fått stå och förfalla, nedklottrade med sönderslagna rutor, under flera år äntligen kommer kunna rivas.

LÄS ÄVEN Då rivs nedgångna huset i Gröndal

– Vi vill inget hellre än att riva husen och börja sanera området. Vi kan inte göra någonting förrän planprocessen är igång, säger Oskar Kurasz.

Flytten av Cementa tas upp i nämnden 21 september. Efter det, i oktober eller november, kommer ett start-pm för Lövholmen att behandlas av stadsbyggnadsnämnden.

Cementas fabrik ska ersättas med bostäder.

Inte många fönster återstår i den gamla industribyggnaden från 1960-talet. Foto: Eva Tonström

Vision för nya Lövholmsvägen: Urban stadsgata med butiker och en ny tvärbanestation. Foto: Gehl architects

Gränder planeras in på ömse sida om den gamla färgfabriken. Foto: Gehl architects

Inne i kvarteren är det tänkt att gatorna ska delas mellan bilar, cyklar och gående. Foto: Gehl architects

Kaj. När Cementa försvinner kan kajen se rejält annorlunda ut än i dag. Dagens stenkaj med träd ska behållas men kompletteras med en träbrygga för cyklister och folk som vill promenera eller hänga. Såhär kan den nya kajen se ut västerut. Foto: Gehl architects

Uteserveringar, promenadstråk och en större kaj. Dagens stenkaj kan byggas ut med en träbrygga. Foto: Gehls architects

Genom hela området planeras en ringformad boulevard som kallas för Loopen. Foto: Gehl architects

Flera byggföretag

Skanska, Besqab, Järntorget, Veidekke och JM vill alla vara med och bygga bostäder på Lövholmen.