Efter nästan åtta år i de gamla banklokalerna på Källängens torg i det lilla bostadsområdet Näset på Lidingö har nu vändningen kommit för afghanska konsulatet.

Fredag 31 maj lämnar de Lidingö och flyttar till Kista.

– Vi är väldigt glada, säger Farima Nawabi, förstesekreterare på konsulatet som bekräftar flyttplanerna när Mitt i hälsar på.

Två minuter från tunnelbanan

Det är en av de sista dagarna som konsulatet är öppet för besökare. I lokalen sitter köande på formpressade plaststolar, flera bär munskydd. Ute på torget är det tomt, sånär som på en barnfamilj med två pojkar i två- treårsåldern som väntar på sin tur.

Farima Nawabi berättar om de nya lokalerna i Kista.

– De ligger två minuters promenad från tunnelbanestationen. Till helgen börjar vi packa ihop här och så slår vi upp portarna på nytt i Kista.

Lokalerna i Kista är större och dessutom ligger det inte i ett bostadsområde, något som varit ett önskemål.

Kritisk mot Facebookpubliceringar

Men det har inte varit lätt att hitta en hyresvärd som velat hyra ut. Sökandet har tagit runt ett år.

– Det är generellt svårt för diplomater att få hyra, vi är dessutom väldigt välbesökta, säger Farima Nawabi.

Två facebookpubliceringar, som kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) gjort om konsulatet, har inte heller hjälpt. Enligt Farima Nawabi har det fått en hyresvärd att dra sig ur.

– Sociala medier är inte arenan för diplomatiska affärer. Jag önskar att Lidingö stad och de som hade klagomål hade kommit till oss direkt. Vi är lätta att prata med. Vi är diplomater, att samtala och nå överenskommelser är det vi gör, säger hon.

Hon menar också att vissa anklagelser som uttalats dessutom varit felaktiga. Till exempel att de inta har haft toaletter till sina besökare.

– Vi har det.

Möttes över te

Daniel Källenfors bild är dock att konsulatets verksamhet bidragit till otrygghet på Lidingö. Han upplever också att ingen hjälpt staden att komma tillrätta med problemen. Inte hyresvärden Senator AB. Inte utrikesministern Anna Linde (S) och inte polisen.

Daniel Källenfors fick dock god kontakt med den nuvarande ambassadören Abbas Noyan som inledde samtal – över afternoon-tea – som ledde framåt.

– Men det är väldigt märkligt att jag, som kommunstyrelsens ordförande ska behöva gå till media och främmande lands ambassad, sade Källenfors efter mötet.

Vad har du lärt dig av hela den här situationen?

– Man måste agera utanför egna ramar när ingen annan tar ansvar. Annars händer ingenting.

Inte svart eller vitt

Myntet har dock alltid två sidor, menar Farima Nawabi.

– Vi är gäster här och vill göra rätt. Men med 75.000+ afghaner bara i Sverige, det är klart att vår verksamhet märks. Kanske är folk som bor här inte är vana vid det. Det är bra att vi flyttar till ett icke-bostadsområde.