ÖPPNAR. Sally Voltaire blir kreativ ledare medan Viktor Nyman blir krögare på krogen Eden vid Smedsudden. Foto: Olle Anrell

Beskedet: De rattar krogen vid Smedsudden

Framtiden för Annexet vid Smedsudden har som bekant länge varit oviss. Nu börjar mycket falla på plats. Två profiler i branschen ska ratta krogen som öppnar den 18 maj.

  • Publicerad 14:43, 22 apr 2022

I februari träffade Mitt i Kungsholmen nattlivsprofilen Jakob Grandin vid Smedsudden där 1800-talshuset Annexet renoverades för att bli krog i Trädgårdsgängets regi.

Eden är Trädgårdsgängets nya ställe på Kungsholmen

Då hintade Grandin om att man skulle satsa ännu hårdare på käket än hans gäng gjort på sina andra ställen i stan. Men vilka som skulle stå bakom grytorna och vad det skulle bli för mat ville han inte avslöja.

KÖK. Här kommer varmköket på Eden ligga där Sally Voltaire blir kreativ ledare medan Viktor Nyman blir krögare. Utanför köket ska man anlägga någon form av köksträdgård. Foto: Olle Anrell

Nu står det klart att Eden slår upp portarna 18 maj och att restaurangen blir inspirerad av Medelhavets matkultur. Sally Voltaire har fått rollen som kreativ ledare i köket.

– Jag har jobbat med grönsaker som fokus senaste tolv åren, det ligger nära Medelhavets sätt att laga mat, säger Sally Voltaire.

Olja och salt

Det betyder grönt, olja och salt i stället för feta redda såser som i svensk husman.

Det blir en ganska kort meny som byts ofta. Planen är lätt mat med enkla upplägg utan krusiduller och med få komponenter.

– Jag har tittat på Medelhavskök, det är allt från Grekland, Frankrike och Italien till mat från Mellanöstern, säger Sally Voltaire.

UTE. Bakom Victor Nyman och Sally Voltaire bygger man en trätrall en bit ner där det är mer dryckfokus och lite häng i väntan på bord. Foto: Olle Anrell

80 procent på tallriken kommer att komma från växtriket, men fisk, skaldjur samt en mindre mängd rött kött kommer också att serveras.

Vi går in i huset som fortfarande är en arbetsplats, men där man börjar se en krog växa fram. En del väggar är kaklade eller målade, men till en början ligger fokus mest utomhus, även om det kommer att finnas en matsal inomhus från start.

– Det blir en uteservering längs fasaden och runt huset. Sedan bygger vi en trätrall en bit ner där det är mer fokus på drycker och lite häng i väntan på bord, säger Sally Voltaire.

Hon har drivit flera restauranger under eget namn sedan drygt tio år tillbaka – bland annat på Åhléns city. Senast körde hon en sommar pop-up på södra Gotland.

Viktor Nyman som är grundare av Häktet kommer bli ansvarig krögare för Eden.

– Det känns oerhört spännande. Vi har hållit på i mer än ett år och det blir nästan bättre än jag kunnat föreställa mig, säger han.

Under vårsäsongen håller Eden öppet onsdag–söndag för att sedan utöka sina öppettider under sommaren.

TRÄIGT. Även här blir ska det byggas ett stort trädäck som kallas Solterassen med med plats för runt 400 personer där det är fokus på musik, dryck och det finns en tanke på en kiosk med italienska mackor. Men det lär dröja till i mitten av juni innan den delen är klar. Foto: Olle Anrell