Framtiden. ”Det finns flera saker jag skulle vilja arbeta mer med" säger Hanna Bocander (m) kommunstyrelsens ordförande. Foto: Anton Kyhlbäck/Mostphotos (kollage)

Beskedet: Bocander (M) vill sitta fyra år till

Ungefär ett år innan valet meddelar Bocander (M) att hon vill stanna som kommunalråd – om partiet förbättrar sitt valresultat i Danderyd.

  • Publicerad 11:38, 13 sep 2021

Kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M) meddelar att hon kandiderar som kommunalråd i Danderyd, till valet 2022. Hon tillträdde i januari 2019 som kommunstyrelsens ordförande under den ekonomiska krisen i Danderyd.

En förutsättning är dock att Moderaterna i Danderyd gör bättre ifrån sig i det här valet.

Förra valet tappade (M) ungefär en fjärdedel av sina röster, jämfört med valet 2014.

– Jag har sagt att jag ställer min plats till förfogande om vi inte får fler röster till nästa val.

Hon hoppas dock på att stanna.

– Ja, så klart. Fyra år är kort tid, och vi har kunnat åstadkomma mycket under den tiden. Men det finns flera saker jag skulle vilja arbeta mer med.

– Jag skulle vilja ägna nästa mandatperiod år mer långsiktiga och strategiska frågor. Som vilken kommun vill vi lämna över till kommande generationer Danderydsbor.

Fick chockhöja skatten

I valet 2018 fick Moderaterna i Danderyd fortsatt förtroendet av väljarna med 30,94 procent av rösterna. Detta trots att man gjorde sitt sämsta val någonsin.

Jobbet - få fler röster

För att styra upp ekonomin tillträdde Hanna Bocander som kommunstyrelsens ordförande, 2019.

Hanna Bocander (M) berättar att hennes viktigaste uppdrag har varit att få ordning på ekonomin. Något hon menar att de har lyckats med.

– Men en stor del av mitt jobb är att också få fler röster, och där måste man lyckas och jag är den som ytterst är ansvarig även om vi är ett stort och starkt lag. Därför har jag sagt att jag ställer min plats till förfogande om det inte går bättre i nästa val.

M tappade i valet 2018

Så här har Moderaternas mandatfördelning sett ut de senaste fyra valen. 2018 fick Moderaterna 14 av 45 mandat i fullmäktige. Den lägsta siffran någonsin sedan 1970 då kommunen bildades.

2006: 23

2010: 19

2014: 19

2018: 14

Visa merVisa mindre