Kontoriseringen av City fortsätter. Foto: Mitt i Stockholm/BAU AB

Beskedet: 70-talshuset i City kan rivas i år

Otryggt, mörkt och fult. 70-talshuset Snäckan på Tegelbacken är bortom räddning, enligt fastighetsägaren. Nu står det klart att det kan rivas redan vid årsskiftet – för att bli kontor.

  • Publicerad 06:40, 15 aug 2018

Staden vill rensa bort husbyggen efter Klararivningarna och de kommande åren rivs flera 70-talsbyggnader. En av dem, Snäckan 8, ligger vägg i vägg med Sheraton på Tegelbacken i City.

Fastigheten Snäckan vid Tegelbacken har hyrts ut med rivningskontrakt. Nu ska det bli kontor. Foto: Stefan Källstigen.

Enligt detaljplanen som klubbades i stadsbyggnadsnämnden 29 augusti ska byggnaden, som anses vara mörk och ogästvänlig, rivas och återuppbyggas för att bli kontor och galleria. I våras gav länsstyrelsen klartecken vilket innebär att arbetet kan sättas igång redan i år.

– Vid årsskiftet är det tänkt att huset ska rivas. Efter det räknar vi med tre till fyra år innan det nya huset är färdigt, säger Joel Ambré, projektledare på Skanska.

Används som kulturcentrum för hemlösa

Organisationen Hemlösa.se har väntat på beskedet med oro. Sedan flera år tillbaka har de använt lokalerna som kulturcentrum, kafé och matutdelning för bostadslösa. Den sista september går rivningskontraktet ut och de måste lämna lokalerna.

– Det har fungerat väldigt bra, men självklart kommer det en dag då det tar slut. Nu pratar vi med andra fastighetsägare för att hitta andra lösningar för dem, säger Joel Ambré.

Det nya huset blir både bredare och högre än det tidigare. Illustration: BAU AB

Påverkar trafiken

Efter nybyggnationen blir huset på Tegelbacken både högre och bredare än det nuvarande, vilket bland annat innebär att Rödbodgatan smalnas av. Det innebär också att den södra infarten till Klarafaret byggs igen.

Den av många bespottade Tysta Marigången ska rivas och förvandlas till inomhusgalleria.

– Vi har väktare där dagligen och platsen upplevs inte som trygg. Nu har vi möjlighet att göra gången till en galleria där folk vill vara, istället för en plats som man vill undvika.

Tysta Marigången kan bli ett minne blott. Nu är det tänkt att gångvägen ska bli galleria. Illustration: BAU AB.

Inga bostäder

I början var det tänkt att huset också skulle innehålla bostäder. Så blir det alltså inte – trots stadens löften om fler lägenheter i centrala lägen.

– Anledningen är att man inte klarar luft- och bullernivåerna på det här läget. Bostäder var ett önskemål från början men vi har inte kunnat hitta några bra lösningar, säger Joel Ambré.

Mitt i har sökt Hemlösa.se som inte vill kommentera beskedet om rivningen.